Szijjártó szerint nem újdonság, hogy Magyarország már Moszkva szerint is barátságtalan Oroszországgal

Bár a hír arról szólt, hogy Magyarország immár önállóan, nem csak mint az Európai Unió tagja szerepel a listán, Szijjártó Péter ezzel takarózott, amikor rákérdeztek, mint jelent Magyarország számára az új fejlemény. 

2023. március 30., 17:13

Szerző:

Mint azt korábban megírtuk, mivel Magyarország is megszavazta az uniós szankciókat, felkerült a „barátságtalan országok” listájára. Oroszország döntése arra is kihathat, milyen áron és milyen pénznemben fizethetünk az orosz gázért. 

Szijjártó Péter a Türk Államok Szervezetének (TÁSZ) energetikai miniszteri találkozóján, újságírói kérdésre válaszolva elmondta, hogy ahogy az Európai Unió mindegyik tagállama, úgy Magyarország is hónapok óta megtalálható az úgynevezett barátságtalan államok orosz jegyzékében, ennek ellenére azonban zavartalanul, korrekt módon zajlik például az energetikai együttműködés is a felek között. 

„Itt semmi újdonság nincsen, dacára annak, hogy mi ezen a listán rajta vagyunk, az energetikai együttműködésünk zavartalanul és korrektül zajlik.”

Kiemelte, hogy a hosszú távú orosz gázszállítási szerződés megbízható, a Gaprom megbízható partner, ez az évi 4,5 milliárd köbméter biztosítja hazánk ellátásbiztonságát hosszú távon. Mint közölte, az éves fogyasztás 9-10 milliárd köbméter, s ebből kétmilliárdot tehet ki a jövőben az azeri forrás.

Mint ismeretes, az Európai Unió, már a kezdetek kezdetén is szerepelt a listán, Magyarország azonban – ellentétben több másik uniós állammal – név szerint nem volt rajta eddig. Tavaly nyáron Szlovákiát, Szlovéniát, Horvátországot, Görögországot és Dániát adták hozzá, amelyek egytől egyig mind az unió tagjai.

A külügyminiszter az ukrajnai háború kapcsán aláhúzta, hogy a kormány azonnali tűzszünetet, béketárgyalásokat sürget és tapasztalatokból tudható, hogy a tárgyalás gyakran vezet olyan helyzethez, amikor a háború végén lévő status quo különbözik a megállapodás eredményétől.

Illetve leszögezte: Magyarország továbbra is kiáll Ukrajna területi integritása és szuverenitása mellett.

A svéd NATO-csatlakozás ratifikációját illetően arról számolt be, hogy ez az Országgyűlés hatásköre, a kormány álláspontja világos.

„Nem tartok célravezetőnek semmilyen nyomásgyakorlást senki részéről, inkább a tiszteletet javaslom mint magatartási formát mindenkinek”

– fogalmazott.

(Kiemelt képünk: Szijjártó Péter és Szergej Lavrov kézfogása 2022. szeptember 22-én, New Yorkban. Fotó: Szijjártó Péter hivatalos Facebook-oldala.)