Szijjártó: már elkezdődött Paks II elemeinek gyártása Oroszországban

Minden engedélyt megkaptunk - újságolta el a külgazdasági- és külügyminiszter.

2022. október 1., 12:24

Szerző:

„Amíg Pakson a földmunkák zajlanak, addig Oroszországban megkezdődött a reaktortartályok gyártása. Ezek az elemek lényegében az atomerőmű szíve, ugyanis itt zajlik majd le az a szabályozott láncreakció, amely az energiát biztosítja majd a működés során.” – erről számolt be Szijjártó Péter külgazdasági- és külügyminiszter szombat reggel Facebook-oldalán, ahol azt is hangsúlyozta,

„A nukleáris hatóságtól minden engedélyt megkaptunk a mintegy 330 tonna súlyú, több mint 11 méter magas elemek legyártásához és a magyar szakemberek is elvégezték a szükséges vizsgálatokat.”

Így azt is közölte, a legfontosabb alkatrészek, a reaktortartályok legyártásához és leszállításához minden adott immár. Paks II. mostanra a legutolsó, valóban épülő, orosz rendszerű VVER-reaktorprojekt az Európai Unióban, a korábban Finnországban és Angliában tervezett, hasonló reaktoros atomerőmű-építkezések az Oroszország agressziója miatt bevezetett nyugati szankciók miatt vagy teljesen leálltak, vagy akadoznak.

(Kiemelt kép forrása: Szijjártó Péter Facebook-oldala)

Tegnap 20:43

A kormány két hetet adott az üzemanyag-kereskedőknek, hogy a régiós országokhoz igazítsák az áraikat. Egri Gábor, a Független Benzinkutasok Szövetségének elnöke szerint nem mindegy, hogy a KSH mely környező államok árait fogja alapul venni.

Dobrev Klára szerint megtámadták a közös listára és a közös főpolgármesternek ajánlásokat gyűjtő aktivistákat, amellyel a hatalom egyértelműen jelezte, hogy a végnapjait éli. Orbán Viktor mindeközben meglehetősen máshogy gondolkodik a kormánypártokról, szerinte ugyanis a közelgő választások egyértelmű esélyese a Fidesz-KDNP.

Hadházy Ákos betekintést kért és kapott a Diákhitel Központ néhány, még Magyar Péter idején megkötött szerződésbe. Az erről szóló posztjában az országgyűlési képviselő kifejtette, az általa látott iratok tartalma felvethetik a büntetőjogi felelősség kérdését, ugyanakkor nem minden információt osztottak meg vele. Magyar Péter külön Facebook-bejegyzésben reagált Hadházy vádjaira.