Felhívta Szijjártó a Gazprom vezérét, erről egyeztettek

Biztosított Magyarország folyamatos földgázellátása – közölte Szijjártó Péter külgazdasági- és külügyminiszter a Kossuth Rádió Vasárnapi Újság című műsorában.

2022. június 19., 12:45

Szerző:

Sok egyéb téma mellett a miniszter elmondta, telefonon hívta fel a Gazprom vezetőjét, és Oroszország energiaellátásért is felelős miniszterelnök-helyettesét, akik egyaránt biztosították arról

egyes Gazprom-elzárások ellenére Magyarország felé az orosz fél továbbra is zavartalanul biztosítja közelezettségeit.

Ennek következtében a kőolaj- és földgázellátás az országban folyamatos és hosszú távra is biztosított – vélte a tárcavezető. Szijjártó hozzátette, a Gazprom és a magyar állam között tizenöt éves, hosszútávú gázvásárlási szerződés áll fenn.

A külügyminiszter hosszasan fejtegette, az orosz-ukrán háború egyre nagyobb gazdasági- és energiaválságot okoz, eézrt a mielőbbi, békés megegyezésben érdekeltek. Ugyanakkor éppen ezért Szijjártó ellenzi a globális minimumadó ötletét is, mivel szerinte az csak plusz terheket jelentene a vállalkozásoknak egy kritikus időszakban.

(Kiemelt kép: Szijjártó Péter külgazdasági-és külügyminiszter a Szergej Lavrovval közösen tartott sajtótájékoztatón Budapesten, 2021. augusztus 24én. Fotó: Kisbenedek Attila / AFP)