Szijjártót kérdezték az 56-os hőseinket lefasisztázó „új” orosz történelemkönyvről

A tankönyv 1956 magyar forradalmárait fasisztának titulálja, a forradalmat leverő szovjet csapatokat pedig megmentőknek.

2023. augusztus 29., 12:11

Szerző:

A korabeli, hruscsovi értelmezéssel összhangban pedig azt írták, 1956-ban „a magyar válságot a nyugati titkosszolgálatok és az általuk támogatott belső ellenzék akciói katalizálták.”

A tankönyv egy példánya az orosz, ellenzéki Meduza szerkesztőségén keresztül jutott el a G7 portálhoz.

„Szerintem nincs olyan jóérzésű magyar ember, akit ne háborítana fel [az új orosz történelemtankönyv]. Bár azt értem, hogy a Szovjetunió szempontjából ez egy lehetséges olvasat, ettől még nem válik igazzá” – ezt válaszolta a Telex kérdésére Demeter Szilárd kormánypárti kultúrpolitikus, amikor az új, Vlagyimir Putyin rendeletére és Vlagyimir Megyinszkij fő orosz kultúrpolitikus irányításával elkészült orosz iskolai történelem-tankönyvről kérdezték a véleményét.

A Petőfi Irodalmi Múzeumot is irányító Demeter válaszában hozzátette, a Ceausescu alatti és utáni román nacionalista oktatásra emlékezteti a mostani orosz példa: „számomra, aki egy alternatív román történelemértelmezés erőltetett narratívájában nőttem fel, kifejezetten az elégtétel erejével bírna, ha más országok történetírása közeledne a magyar értelmezéshez.”

A szuverenitási kérdésekben mindig kérlelhetetlen magyar kormány részéről eddig senki nem kommentálta az ügyet, éppen ezért a Momentum elnöke, Gelencsér Ferenc írásbeli kérdést intézett Szijjártó Péterhez, hogy megérdeklője, milyen lépéseket tervez foganatosítani a külügyminiszter az ellen, hogy orosz tankönyvekben fasiszta ellenforradalomnak nevezik ‘56-ot – írja a 24.hu.

Egy normálisan működő országban ilyenkor a Külügyminisztérium nem hagyja szó nélkül ezt a felháborító esetet és bekéreti az illetékes nagykövetet. Jelen esetben az Oroszországi Föderáció magyarországi nagykövetét

– írja bejegyzésében Gelencsér, aki kiemeli, hogy ha a külügyminiszter nem lép azonnal, akkor Szijjártó független külpolitikája meghazudtolja önmagát az oroszok érdekében.

A Momentum politikusa bejegyzésében megjegyzi: „Írásban azzal a kérdéssel fordultam a magyar külügyminiszterhez, hogy mikor és milyen lépéseket tesz annak érdekében, hogy ‘56 hősei ne újra fasiszta ellenforradalmárként tűnjenek fel egy propagandisztikus ország határain belül. Nem tűrhetjük, hogy a szovjet birodalmi elnyomás ellen az életüket áldozó magyarok emlékét tiporják sárba, pusztán azért, mert Vlagyimir Putyin kommunikációs eszközként használja hazánkat is egy véres háború legitimálásához!”

Egyelőre nem kommunikált olyat a Külügyminisztérium, hogy behívatná a magyarországi orosz nagykövetet a tankönyvügy miatt.

(Kiemelt képünk forrása: MTI/AP/Darko Bandic)