Magyarország saját nukleáris akadémiát hoz létre Szijjártó Péter szerint, ahol külföldieknek mutatjuk be a szakmát

2020. január 21., 15:58

Szerző:

Nukleáris energia nélkül Európa nem tudja megvalósítani a klímasemlegességet 2050-re, ezért az Európai Uniónak be kell fejeznie az atomenergia negatív diszkriminációját - mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kedden Prágában, a 6. közép-európai atomipari konferencián elhangzott előadásában.

„Az EU-nak egyenlő feltételeket kell biztosítania, sőt támogatnia is kell a nukleáris energia előállításának terjesztését, hiszen az atomerőművekben biztonságosan, zöld módon, olcsón és hosszú távon kiszámítható módon lehet előállítani a villamos energiát” - mutatott rá Szijjártó Péter.

Szijjártó elmondta, hogy a magyar kormány új ösztöndíjprogramot indít, amelynek keretében évente ötven külföldi fiatalnak biztosít nukleáris mérnöki képzést.

„Ennek a programnak a második lépcsőjeként a következő években el fogjuk indítani a paksi nukleáris akadémiát, amelynek nyomán világossá tesszük, hogy a nukleáris energia az energia-előállítás modern és jövőorientált formája”

- jegyezte meg.

„Jelenleg is működik egy a magyar kormány által életre hívott ösztöndíjprogram, amelynek keretében éves szinten több ezer külföldi hallgató tanul különböző magyarországi egyetemeken magyar állami ösztöndíjjal. Ezt a programot bővítjük most ki. A világ minden tájáról várjuk majd a jelentkezőket” - közölte az előadás után az MTI-vel.

Szijjártó Péter a 6. Kelet-közép-európai Nukleáris Ipari
Fotó: KKM/Borsos Mátyás

Szerinte erre óriási igény van, mert azokban az országokban, ahol most kezdik meg a nukleáris energia békés célú használatát, nem épült még fel az az oktatási kapacitás, amely lehetővé tenné a nukleáris mérnökök képzését megfelelő számban.

Hozzátette, hogy a világban számos nagy és erős gazdasággal rendelkező ország van, amely nukleáris energiakapacitását bővítve csak most teremti meg a képzések feltételeit, és érdeklődik a lehetőségek iránt.