Szijjártó: dicséretet kaptunk a republikánusoktól

A globális minimumadó bevezetése olyan nehézségekbe ütközik, amelyeken nem tudunk átlépni, mi az adócsökkentések kormánya vagyunk - mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerdán Madridban a közmédiának nyilatkozva.

2022. június 30., 06:30

Szerző:

A tárcavezető Antony Blinken amerikai külügyminiszterrel folytatott megbeszéléséről beszámolva kiemelte: minél alacsonyabbak a munkát, a vállalkozásokat terhelő adók, az annál inkább segíti a versenyképességet. Ez Magyarország példáján keresztül be is bizonyosodott, hiszen amióta Európa legalacsonyabb társasági adóját kell fizetni Magyarországon, azóta minden évben megdől a beruházási rekord – magyarázta.  „Mi az adócsökkentések kormánya vagyunk” és egy ilyen rendkívül nehéz helyzetben, amelyben a világgazdaság, azon belül az európai gazdaság is van, az adóemelés tragikus következményekkel járna gazdasági szempontból és munkahelyek ezreit, tízezreit veszélyeztetné Magyarországon – hangsúlyozta.

Arról is beszélt, hogy az Egyesült Államokban is komoly vitát generált a globális minimumadó ügye, hiszen a demokrata kormányzatnak az az egyik legfontosabb gazdaságpolitikai prioritása, hogy a bevezetéséről minél előbb döntés szülessen a világ lehető legnagyobb részén. Ugyanakkor a republikánusok hevesen ellenzik ezt a jogszabályt – mondta.

„Kedden kaptak levelet két republikánus képviselőtől, akik a nagyrabecsülésüket fejezték ki amiatt, hogy mi nem támogatjuk a globális minimumadó bevezetését és azért, hogy növekedésorientált adópolitikát folytatunk. Folyamatos szakmai konzultáció van a republikánusokkal”

– tette hozzá.

A miniszter szerint ha a globális minimumadót be kellene vezetni Magyarországon, a versenyelőnyünket teljes mértékben elveszítenénk. Tizenkét éve egy világos stratégia mentén alakítják az adópolitikát, a munkára, a vállalkozásokra rakodó adóterheket folyamatosan csökkentették és az adópolitika fókusza az a fogyasztáson van – mondta. Ezt nem lehet rövid alatt megváltoztatni, ráadásul van egy parlamenti döntés is, amely úgy szól, hogy a kormány ne hagyja jóvá a globális minimumadó bevezetését. Kifejtette: a csúcstalálkozón nagyon fontos döntések voltak szerdán az asztalon, hiszen 2010 óta nem fogadott el új stratégiai koncepciót a NATO. Tizenkét év alatt a geopolitikai helyzet jelentős mértékben megváltozott, a biztonsági viszonyok is teljesen különböznek a 2010-es állapotoktól, ezért itt volt az ideje annak, hogy reflektáljon a NATO az új valóságra - mutatott rá. Hozzátette: az új stratégiai koncepciót el is fogadták.

Úgy vélte, ez az új alapvetés megerősíti, hogy a NATO egy védelmi szövetség, ez a védelmi szövetség nukleáris kapacitásokat is használ. Mindenki hitet tett amellett, hogy fenn kell tartani azt az állapotot, hogy ez a világ legsikeresebb védelmi szövetsége. Emellett pedig fontos, hogy elfogadtak egy átfogó támogatási segítségnyújtási csomagot Ukrajnának, amelynek keretében képzési, oktatási, háború utáni újjáépítési pontokról született döntés – magyarázta.


(Kiemelt képünk: Szijjártó Péter külgazdasági-és külügyminiszter a Szergej Lavrovval közösen tartott sajtótájékoztatón Budapesten, 2021. augusztus 24én. Fotó: Kisbenedek Attila / AFP)