Szijjártó Péter helyettese sem tudja, meddig van szabadságon a külügyminiszter

Magyar Levente azt sem árulta el, pontosan hány magyart kell kimenteni Afganisztánból.

2021. augusztus 18., 16:07

Szerző:

A Külügyminisztérium szerdai sajtótájékoztatóján nem tudta elmondani, hogy Szijjártó Péter meddig van szabadságon és, hogy pontosan hány magyar állampolgár kell elhozni Afganisztánból. „Egyedül a tálibok jóindulatán múlik, hogy ki hagyhatja el az országot. Akik ellen 20 éve háborúzunk, azok jóindulatára vagyunk bízva. Őket kéri Amerika, hogy még ne lőjék szét a kabuli repteret” – közölte Magyar Levente, a külgazdasági és külügyminiszter-helyettes.

„Senkit nem fogunk otthagyni” – mondta Magyar. Hozzátette: önálló magyar mentési akció indul, de a részletekről és pontos számokról nem beszélt.  A helyettes miniszter azért megemlítette, hogy csak azoknak az afgánoknak és családtagjaiknak a kimenekítéséről lehet szó magyar részről, akik „a magyar katonák bajtársaiként” vettek részt a magyar csapatok munkájának megsegítésében.

Magyar Levente arról is tájékoztatott, hogy Szijjártó Péter jelenleg szabadságon van, de azt már nem tudta elmondani, hogy mettől meddig nem dolgozik a külügyminiszter. Arra a kérdésre, hogy a miniszternek esetleg meg kellett volna szakítania szabadságát az afganisztáni események miatt, az államtitkár azt válaszolta, „a Külgazdasági és Külügyminisztérium és a honvédség uralja a helyzetet, ezért nem gondolja, hogy tárcavezetőnek vissza kellett volna térnie a szabadságáról”.

Azt is megkérdezték Magyar Leventétől, hogy a magyar kormány küld-e katonákat Afganisztánba, mivel a miniszterelnök korábban arról az eshetőségről is beszélt, hogy magyar katonák támogatnák Afganisztán stabilitásának megőrzését egy Törökországgal és Pakisztánnal közös katonai műveletben. Erre a kérdésre Magyar Levente állítása szerint „műveleti okokból nem adhat tájékoztatást”.

 (Kiemelt kép:Magyar Levente, a Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkára az abaújszántói Patay-kastély felújításának projektindító sajtótájékoztatóján 2021. május 15-én. Fotó. Vajda János / MTI)