Szijjártó Péter elmondta, mitől lesz jobb a felvidéki magyaroknak

A külügyminiszter a hétvégén létrejött felvidéki párt vezetőivel találkozott.

2021. október 5., 10:57

Szerző:

Szijjártó Péter, külgazdasági és külügyminiszter kedden Pozsonyban találkozott a hétvégén megalakult egységes felvidéki magyar párt, a Szövetség vezetőivel, írja az MTI. A miniszter kijelentette:

„Minél jobb a magyar-szlovák együttműködés, annál jobb a felvidéki magyaroknak, és ennek az együttműködésnek az erősítéséhez a felvidéki magyarok erős pozsonyi képviselete is hozzá tud járulni.”

A külügyi tárca vezetője, aki munkalátogatásra érkezett Pozsonyba, a Szövetség vezetőivel tartott találkozója után a sajtónak nyilatkozva örömtelinek nevezte az egységes felvidéki magyar párt létrejöttét.

Kiemelte, a magyar külpolitika fókuszában mindig is egy erős közép-európai együttműködés megteremtése állt és áll, aminek egyik fő oka, hogy minden szomszédos országban él magyar nemzeti közösség. Állítása szerint minél jobb a szomszédos országokkal való együttműködés, ez annál jobb helyzetet teremthet az adott ország területén élő magyaroknak.

(Kiemelt kép: Szijjártó Péter és a Szövetség képviselői Pozsonyban 2021. 10. 05-én. Fotó: Szijjártó Péter Facebook-oldala)

Az előzetes adatok szerint márciusban 6413 gyermek született, és 10 524 ember halt meg; 2023 márciusához képest a születések száma 10, a halálozásoké 13, a házasságkötéseké 1,9 százalékkal csökkent – tájékoztatta a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken. Ez minden idők harmadik legalacsonyabb értéke, aminek meg is látszik az eredménye: egy városnyi lélekszámmal lett kevesebb Magyarország.