Szijjártó elárulta, mennyi pénzre lenne szüksége Magyarországnak az olajembargó támogatásához

A magyar külügyminiszter elmondta, mekkora összegre van szüksége az országnak az uniós olajembargó bevezetéséhez, mivel az orosz olajimportól való lemondás hatalmas átalakítást jelentene az energiaellátás és az infrastruktúra számára.

2022. május 13., 15:14

Szerző:

Szijjártó Péter külügyminiszter a spanyol El País-nak adott interjújában közölte, hogy mekkora összegre lenne szüksége Magyarországnak ahhoz, hogy le tudjon mondani az orosz olajimportról, miközben az uniós tisztségviselők olyan lehetőségeket dolgoznak ki, amikkel meg lehetne győzni a magyar kormányt az új szankciós csomag támogatásáról – írja a 24.hu.

A miniszter elmondása szerint Magyarország nem tudja támogatni az az orosz nyersolaj és finomított üzemanyagok teljes importjának betiltására irányuló uniós embargót, amennyiben nem kap megoldást és támogatást az energiaellátás és az infrastruktúra átalakításának költségeire.

Ez a bizottsági javaslat hatalmas problémát jelent a számunkra. A mi olajfinomítónk az orosz olajra van tervezve. Ahhoz, hogy más típusú olajat finomítsunk, 500-550 millió eurót kellene befektetnünk, és az átállás körülbelül négy évet venne igénybe. Az Oroszországból érkező olajvezeték kiváltásához az adriai-tengeri vezeték kapacitását kellene bővíteni, ami 200 millió eurós befektetést lenne, és azt sem tudjuk, hogy a bővítés mennyi időt venne igénybe. Ráadásul Magyarországon 55 százalékkal emelkedne a gáz ára.

– fogalmazott Szijjártó.

(Kiemelt kép: Szijjártó Péter. Fotó: Cem Ozdel / Anadolu Agency via AFP)

Tegnap 19:41

Magyar Péter, a Tisza Párt alelnöke és EP-listavezetője közzétette annak a szavazásnak a végeredményét, amelyen eldőlt, hogy kik és milyen sorrendben szerepelnek majd a párt listáján.

Tegnap 17:55

Tegyünk világos vállalást: amíg nemzeti kormány áll az ország élén, Magyarország nem lép be az orosz-ukrán háborúba senkinek az oldalán. De ha nem a Fidesz és a KDNP, ha nem a nemzeti erők kezében lenne a kormány, Magyarország már nyakig benne lenne a háborúban - közölte Orbán Viktor miniszterelnök pénteken, a Fidesz-KDNP európai parlamenti választási kampányindító rendezvényén a Millenárison.

Tegnap 15:25

Sikeres megállapodást követően adásvételi szerződést írt alá a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó Talentis Group Zrt., amelynek értelmében a zárási feltételek sikeres teljesülése esetén 100 százalékos tulajdonosa lesz Magyarország piacvezető kiskereskedelmi babaáruházláncának, a Brendon Holding Kft.-nek - közölte a Mészáros Csoport pénteken.