Elhatároldótak az SZFE diákjai Vidnyánszky Attila kijelentéseitől

Vidnyánszky arról értekezett, az SZFE liberális bázis volt, amit sikeresen elfoglalt a jobboldal.

2022. november 20., 18:57

Szerző:

Az SZFE az átalakítás előtt „a liberálisok központi bázisa volt, ahol utánpótlást képeztek, ezért is volt hisztéria amiatt, hogy elfoglaltuk az egyik utolsó bázisukat”– ezt nyilatkozta Vidnyánszky Attila, a Színház- és Filmművészeti Egyetem 2020-ban, botrányos körülmények között kinevezett kuratóriumi elnöke a Belvárosi Polgári Szalon rendezvényén, november 15-én.

Az egyetem hallgatói viszont nyílt levélben elhatárolódtak a Vidnyánszky által megfogalmazottaktól, amint azt írják, „Mi, az SZFE jelenlegi hallgatói elutasítjuk a művészettel foglalkozó diákok politikai alapon történő megbélyegzését. Tanárainkkal szakmai munkát végzünk az óráinkon, ami nem azonos Vidnyánszky Attila és a vezetőségi tagok ideológiai alapú megnyilvánulásaival".

A kuratórium elnöke azonban a beszélgetésen azt is közölte, akik az SZFE-ről kikerülnek, „más gerincet és hangnemet” fognak képviselni, mint az azelőtt ellene tiltakozók, de azért hozzátette, „a diákok áthangolása nem egyszerű dolog". 

„Nem vagyunk, és nem leszünk részesei semmiféle »áthangolásnak«, ami pedig a »másik gerincet« illeti, közöttünk mindenki a saját gerincéből dolgozik, úgy, ahogy az intézmény legtöbb hallgatója tette az elmúlt 157 év során. Emellett azt üzenjük a szakmának és a nyilvánosságnak, hogy az SZFE-re való beiratközással nem ideológiai tábort választottunk magunknak” – írták válaszul az egyetem hallgatói a Színház Online-nak megküldött levelükben.

(Kiemelt kép: Vidnyánszky Attila. Fotó: Pesti Hírlap archív)

Április 16-án, kedden elindult a központi szúnyoggyérítés, amelyet évek óta a katasztrófavédelem irányít. Tavasszal túlnyomórészt a lárvák elleni biológiai védekezés zajlik. A szúnyogok tenyészőhelyén egy természetes baktérium által termelt fehérjét tartalmazó készítményt juttatnak a vízbe. Ez a fehérje a kijuttatott dózisban kizárólag a csípőszúnyogok lárváit pusztítja el, minden más élőlényre, még az árvaszúnyogokra is ártalmatlan.