Szexista indulót énekeltettek volna a gólyákkal az Állatorvostudományi Egyetemen

Az egyetem rektora azonnal eljárást indított az ügyben.

2021. augusztus 28., 08:26

Szerző:

„Megb****unk mi a környéken minden jó p***t
Megtöröljük a f****nkat és b***unk tovább
Mert a k***ák visongása minket nem riaszt
És mi bátran beverjük a f***t, a f***t, A F***T!”

Ezzel a vulgáris, és nem kicsit szexista verssel várták az Állatorvostudományi Egyetem elsőéves hallgatóit a gólyatáborba – írta közösségi oldalán a Nem tehetsz róla, tehetsz ellene alapítvány. Véleményük szerint ez, és a többi csatolt vers is hasonlóan demoralizáló rigmusokat tartalmaz. Többek között az erőszakot hőstettnek állítja be, tárgyiasít, és mindent tartalmaz, amire egy gimnáziumot frissen elhagyó fiatalnak szüksége lehet ahhoz, hogy pocsékul érezze magát, ha nem tud nevetni ezen. A Telex emellett azt is hozzátette, hogy állatokkal való közösülés is felmerült a versekben.

444 megkereste a Hallgatói Önkormányzat elnökét, Ágics Mátyás pedig elmondta, hogy teljesen elhatárolódnak a dalok szövegétől. Kijelentette: ezeket sosem gondolták komolyan, csak hagyományból használták a gólyatáborokban, mivel körülbelül 50 éves dalokról van szó. A Hallgatói Önkormányzat elnöke ezt követően arról biztosított, hogy az indulókat betiltották, és sem idén, sem máskor a jövőben nem fogják őket használni.

Nem sokkal később az egyetem rektora, Sótonyi Péter is reagált az ügyre: „A hivatkozott dalokról én is tegnap szereztem tudomást, természetesen azonnal megtiltottam, hogy a gólyatáborban ezeket énekeljék és erre a szervezőktől ígéretet is kaptam. A sértő, megalázó megnyilvánulásokat mind emberek, mind állatok tekintetében elfogadhatatlannak tartom. A nyomtatásba került szöveget különösen szégyenteljesnek vélem és maximálisan elítélem. Az ügy kivizsgálására etikai irányelveink alapján az eljárást azonnal megindítottam. Az Egyetemünk hallgatói rendezvényein az elmúlt ötven évben eddig semmilyen botrány nem volt.”

(Kiemelt képünk illusztráció: Színes porfestéket szórnak egymásra a fiatalok tánc közben az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) Pedagógiai és Pszichológiai Karának gólyatáborában Bükkszéken 2015. augusztus 28-án. Fotó: MTI / Komka Péter)