Szeptemberben kezdődhet az ellenzéki előválasztás, a pártok legalább félmilliós részvételre számítanak

Akár félmilliárdba is kerülhet a lebonyolítás, amit saját zsebből kell fizetniük az ellenzéki pártoknak. A tervek szerint személyesen is lehet majd szavazni.

2021. február 19., 13:26

Szerző:

Az ellenzéki összefogásban részt vevő hat ellenzéki párt még tavaly decemberben mutatta be 13 pontját, amelyben deklarálták az előválasztással kapcsolatos legfontosabb kitételeket: közös miniszterelnök-jelöltet, valamint mind a 106 körzetben közös egyéni képviselőjelöltet állítanak, emellett a jelöltek tiszta előéletét is garantálni kell. A tizenhárom pont között már a közös kormányzás alapelveiről is szó esett, csakúgy, ahogyan a januárban megjelenő hatpontos felsorolásban.

Az előválasztással kapcsolatos tárgyalások eredményeiről azonban rendkívül kevés információ lát napvilágot, ezért utánajártunk az ellenzéki pártoknál, hogy áll a jelöltállítás folyamata, valamint arról is érdeklődtünk, hogy a pandémia és a tavalyi kormányzati elvonások következtében milyen anyagi helyzetben indulnak neki a pártok a 2021-es előválasztási, valamint a 2022-es választási kampánynak. 

A Párbeszédtől Tordai Bence lapunknak elmondta, jelenlegi ismeretei szerint nagyjából szeptemberre várható, hogy megkezdődjön az előválasztás, amelyről a havonta megtartott pártelnöki találkozókon folyamatos az egyeztetés. Hozzátette: korábban a vezetők megegyeztek abban, hogy bejelentési moratóriumot hirdetnek ki, amit szerinte a Momentum Szél Bernadett, Hadházy Ákos és Szabó Szabolcs bejelentésével megszegett. A momentumos  Hajnal Miklós erre reagálva elmondta, csupán kéthetes moratóriumban állapodtak meg, amit ők betartottak, azonban ennek idejét nem kívánták meghosszabbítani. 

Hajnal szerint az előválasztással kapcsolatos tervezési szakasz körülbelül a kétharmadánál jár jelenleg, és nagyjából egy-másfél hónap múlva lehet számítani a tárgyalások lezárására, a bejelentésekre. Hozzátette: minden párt arra készül, hogy 106 ellenzéki jelöltet kell állítani, a Momentumnak jelenleg 30-40 jelöltje van. 

Tordai Bence szerint az előválasztás lebonyolítására a pártok állami támogatásából, illetve közösségi mikrodonációk bevonásával gyűlhet majd össze a pénz. Ennek költségét körülbelül 200 és 500 millió forint közé teszik. Hozzátette: minimum félmillió választó részvételére számítanak. A tervezési munkálatokat nehezíti a pandémiás helyzet, azonban így is elsöprő a támogatása annak, hogy az online voksolás lehetősége mellett személyesen is lehessen majd szavazni az előválasztáson. Hajnal Miklós, a Momentum szóvivője kijelentette: a 2021-es előválasztási kampány sokkal nagyobb nehézségeket tartogat a pártok számára, ugyanis ebben az évben a választás lebonyolítását is "saját zsebből" kell megoldania a pártoknak. 

Az ellenzéki előválasztás miniszterelnök-jelöltjei között eddig Márki-Zay Péter és Jakab Péter neve hangzott el a legtöbbet, ők hivatalosan is jelezték, hogy indulnak a posztért. Mellettük az MTA volt elnöke, és a frissen alakult Új Világ Néppárt vezetője, Pálinkás József, valamint az ISZOMM első embere, Szanyi Tibor is jelezte, megmérettetné magát, azonban egyelőre a két párt nem része az ellenzéki összefogásnak. A Momentum Mozgalom vasárnap jelenti majd be a saját miniszterelnök-jelöltjét.

Kerestük a többi ellenzéki párt politikusait is, azonban az LMP-től azt a választ kaptuk, hogy a tárgyalások lezárásáig nem kívánnak nyilatkozni, a Jobbik, az MSZP és a DK részéről válasz még nem érkezett. 

(Kiemelt képünk illusztráció: 168.hu | Merész Márton)

11:08

Az előzetes adatok szerint márciusban 6413 gyermek született, és 10 524 ember halt meg; 2023 márciusához képest a születések száma 10, a halálozásoké 13, a házasságkötéseké 1,9 százalékkal csökkent – tájékoztatta a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken. Ez minden idők harmadik legalacsonyabb értéke, aminek meg is látszik az eredménye: egy városnyi lélekszámmal lett kevesebb Magyarország.