A Szent Donát Kórház igazgatója szerint jogszerű volt kikötözni a beteget

A várpalotai Szent Donát Kórház főigazgatója szerint nem felel meg a valóságnak, amit annak az idős betegnek a családja állít, akik szerint kiszáradt a rokonuk, mert órákra az ágyhoz kötözték.

2024. július 31., 15:44

Szerző:

Amint arról a 168.hu is beszámolt, az ágyhoz kötöztek egy beteget a várpalotai Szent Donát Kórházban. Az idős férfi rokonai azt állítják, szerettük csaknem kiszáradt, a rokonok az ügyeletes orvost telefonon sem tudták utolérni. Az időseknek emelt szintű ápolást ígérő, fizetős magánkórház főigazgatója,  dr. Rácz Tamás teljes körű vizsgálatot rendelt el az ügyben. Az ápolók azt mondták, azért kötözték meg az apósát, mert az idős férfi el akart menni a kórházból.

A Szent Donát Kórház főigazgatója tagadja a vádakat

Kedden dr. Rácz Tamás főigazgató részletesen válaszolt az RTL Híradó kérdéseire. Válaszában kifejtette: a beteget a krónikus pszichiátriai osztályra vették fel. Tagadta, hogy a páciens ki lett volna száradva, egyben hozzátette, hogy a kikötözés okairól megfelelően tájékoztatták a családot. Fizikai korlátozást pedig eleve minden esetben a hatályos jogszabályoknak megfelelően alkalmaznak. Az intézményvezető ezzel együtt hangsúlyozta: a jövőben törekedni fognak arra, hogy a hozzátartozók még a kórházi elhelyezés előtt megértsék és elfogadják a korlátozó intézkedések szükségességét.

Dr. Rácz Tamás azzal kapcsolatban is nyilatkozott, hogy a család állítása szerint órákig nem tudták elérni az ügyeletes orvost, dacára annak, hogy az intézmény állandó szakorvosi ügyelet kínál szolgáltatása hirdetésében. A főigazgató érvelése szerint az állandó ügyelet azt jelenti, hogy az orvos hétköznap 6 és 16 óra között van jelen az intézményben, a fennmaradó időben pedig szükség esetén behívható. A konkrét esetben az ügyeletet ellátó szakorvos nem tartotta indokoltnak a személyes jelenlétet.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Shutterstock)

Tegnap 15:37

Papp László, Debrecen polgármestere nem ért egyet a kormány Versenyképes Járások programjának jelenlegi formájával, ami elvonná a településektől az iparűzési adó növekményét. A fideszes polgármester szerint a gazdag városoknak támogatni kell a szegényebb települések fejlődését, de ennek van egy egészséges határa.