Koronavírus - tele vele a szennyvíz

Ismét emelkedik a koronavírus koncentrációja a szennyvízben - közölte a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) a honlapján szerdán.

2022. augusztus 3., 16:20

Szerző:

A korábbi stagnálást követően országos átlagban ismét emelkedést mutat a koronavírus örökítőanyagának koncentrációja a szennyvízben –írták. Tájékoztatásuk szerint a vizsgált városok közül emelkedés tapasztalható Budapesten, Egerben, Kecskeméten, Miskolcon, Nyíregyházán, Szegeden, Székesfehérváron és Veszprémben.

A többi mintavételi hely esetében a tendencia stagnáló. Csökkenés egyik városban sem látható - tették hozzá. Az NNK közleménye szerint a koronavírus-örökítőanyag koncentrációja 13 mintavételi helyen emelkedett, míg 9 helyen a mérsékelt kategóriába esik.

Drasztikusan emelkedik a vírussal megfertőződött emberek és a halálos áldozatok száma is. A mai statisztika szerint az elmúlt héten összesen 21 840 új fertőzöttet igazoltak, ami több mint hétezerrel több, mint az egy héttel azelőtti 14 402 beteg. 96 – többségében idős, krónikus beteg – ember belehalt a fertőzésbe, míg ez a szám az előző héten 54 volt. Jelenleg 1593 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 19-en vannak lélegeztetőgépen. Hatósági házi karanténban pedig 2115-en vannak. 

A szakemberek ismét felhívják a figyelmet az oltások felvételére. A megerősítő oltás felvétele mindenkinek ajánlott, aki 4 hónapnál régebben kapta meg az előző oltását. Az oltás továbbra is kérhető a háziorvostól, házi gyermekorvostól, valamint felvehető a kórházi oltópontokon, ahová péntekenként időpontfoglalással és anélkül is lehet menni.

(Kiemelt kép: Oltáshoz készíti elő a német-amerikai fejlesztésű Pfizer-BioNTech koronavírus elleni oltóanyagot, a Comirnaty-vakcinát Kotriné Bácsi Szimonetta asszisztens a békéscsabai Réthy Pál kórházban 2022. július 29-én. MTI/Rosta Tibor)

 

A Závecz közvélemény-kutatása szerint Magyar Péter pártjának EP-listája a kutatás első felében jelentősen megelőzött minden ellenzéki pártot a DK–MSZP–Párbeszéd kivételével, így a harmadik helyen szerepel a rangsorban. A teljes lakosság 11%-a, a biztos szavazók 14%-a voksolna rá.