Szeptembertől nincs szükség a személyi igazolványra

Várhatóan szeptembertől már okostelefonnal is igazolhatjuk magunkat a rendőrségi igazoltatás során, nem kell a személyi igazolványt magunkkal hordanunk.

2024. július 29., 11:32

Szerző:

Várhatóan szeptembertől elindul a Digitális Állampolgárság Program (DÁP), egyre több ügyet lehet az okostelefonról elintézni. A hírt Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára jelentette be a Facebookon. Dömötör kifejtette, a mobilalkalmazásban egy helyen meg lehet majd találni a személyes adatokat, amelyeket hitelesítve le lehet tölteni és továbbítani, ami könnyíti az ügyintézést. Az applikációt digitális aláírásra is lehet majd használni, az így létrehozott dokumentum közhiteles magánokiratnak minősül, amelyet az Európai Unió minden tagországában elfogadnak. Ősztől az állampolgárok a DÁP alkalmazással igazolhatják személyazonosságukat, első körben a rendőri igazoltatásnál, és az applikáció használatával felhasználónév és jelszó nélkül is bejelentkezhetnek az azonosítást kérő állami weboldalakra és alkalmazásokba, így az okostelefon leválthatja a személyi igazolványt.

 

Gomnyomásra erkölcsi bizonyítvány

Az applikáció első alapfunkciói között a felhasználók megtekinthetik és továbbíthatják alapvető személyes adataikat, valamint a tulajdonukban vagy üzemeltetésükben lévő gépjárműveikét. A kiválasztott adatok másokkal megoszthatók és hitelesítve továbbküldhetők e-mailben, hogy a hivatalos iratokat többé ne kelljen szkennelni.

Dömötör arra is kitért: ősztől az új alkalmazással egy gombnyomással lehet majd erkölcsi bizonyítványt igényelni. Ez lesz az első magyar digitális okmányfajta. Ezenkívül az új alkalmazás segítségével mobiltelefonról lehet időpontot foglalni a kormányablakokba a legnépszerűbb ügytípusokban. Az előregisztrációhoz egy alkalommal fel kell keresni valamelyik kormányablakot, vinni kell egy arcképes igazolványt – személyi igazolványt, jogosítványt vagy útlevelet – és egy olyan mobiltelefont, amelyre már telepítettük a Digitális Állampolgárság alkalmazást.

Felhívják a figyelmet arra, hogy előfordulhat, hogy várnunk kell a Digitális Állampolgárság aktiválására, de a várakozás ideje alatt sem szabad törölni az alkalmazást, mert akkor kezdhetjük elölről a regisztrációt.

 (Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: