Szél Bernadett egy kicsit kiakadt, hogy az LMP nem szavazza meg a Sargentini-jelentést

2018. szeptember 11., 19:48

Szerző:

Az LMP a Sargentini-jelentésről szóló keddi strasbourgi vitához időzítve jelentette be, hogy EP-képviselői nem szavazzák meg a dokumentumot a testület szerda déli strasbourgi plenáris ülésén, a párt volt társelnöke, a minden vezető tisztségéből nemrég távozó Szél Bernadett pedig egy Facebook-poszthoz fűzött kommentben kérdésre jelezte, hogy a véleménye erősen eltér a pártjáétól. 

A Sargentini-jelentés elfogadása holnap a lisszaboni szerződés s7. cikkelye szerinti eljárás elindításához és Magyarország szavazati jogának a felfüggesztéséhez vezethet az Európai Tanácsban az Orbán-kormány antidemokratikus intézkedései, a jogállamiságot érő rendszerszintű fenyegetések miatt. Bár nyilvánvalóan nem arról van szó, amit az Orbán-kormány szeretne elhitetni, hogy Magyarországra, a magyar emberekre akarnak lesújtani, úgy tűnik, az LMP bedőlt ennek a szólamnak. Az EP-képviselői arra hivatkozva nem szavazzák meg a Sargentini-jelentést, hogy 

„az Orbán-kormány súlyos hibái miatt nem lehet a magyar embereket büntetni”.

Az EP-vitában az Orbán-kormány mindegyik kritikusa hangsúlyozta, hogy csak a kabinet politikáját, az illiberális állam kiépítését célzó antidemokratikus intézkedéseket bírálják, és nem Magyarországot. Magyarország nem egyenlő Orbán Viktorral – hangsúlyozta Guy Verhofstadt, az EP liberális frakciójáak, az ALDE-nak a vezetője.

Szél Bernadett a lemondását augusztusban az LMP abszurd döntéseivel indokolta.