Százmillióval drágult az új Néprajzi Múzeum tervezése

2019. január 28., 14:47

Szerző:

Novemberben vonta vissza a bíróság a Városligetbe tervezett új Néprajzi Múzeum építési engedélyét, decemberben az épület tervezésének díja mégis majdnem százmillióval drágult. A projekten dolgozó mérnöki konzorcium és a megrendelő Városliget Zrt. 2018. december 13-án módosította az épület tervezéséről szóló szerződést – a munkaköltség így 97 millió forinttal, 1,88 milliárdra nőtt – írja a Népszava az európai uniós közbeszerzési értesítő alapján.

A 2016 szeptemberében elkezdett projektnél ez a harmadik szerződésmódosítás, bár nem mindegyik jelentett drágulást. Most olyan körülmények miatt drágult a tervezés,

„amelyet a kellő gondossággal eljáró ajánlatkérő nem láthatott előre”. 

Az épületben lesz ugyanis egy szerveregység a hozzátartozó kábelhálózattal, amihez át kell alakítani a gyengeáramú, gépészeti, statikai terveket – a módosítást pedig egy mérési stratégia előkészítő tanulmány előzi meg.

A megrendelő az üzemeltetési feladatokat nézve arra jutott, hogy a költséghatékonyabb kialakításhoz át kell tervezni az épületet, és ehhez is szükség lesz egy újabb tanulmányra.

A Városliget Zrt. az építési engedély visszavonása ellenére is bizakodó, szerintük a múzeum kivitelezése és annak ütemezése sincs veszélyben.

A lap emlékeztet arra, hogy a múzeum és a látogatóközpont felépítését 25 milliárd 970 forintért a ZÁÉV Zrt. végzi, ami egy hete került Mészáros Lőrinc gazdasági körébe.

Az új Néprajzi Múzeum építkezése 2018 júliusában
Fotó: Fotó: MTI/Máthé Zoltán

 

17:04

Vasárnap néhány órára kisüthet a nap, ám a keleti országrészben erősebb felhősödés várható. Bár veszít az erejéből, erős marad a szél. Éjszaka a kemény fagyok is megérkeznek. 

16:55

A Magyar Orvosi Kamara meghatározta követeléseit, politikai és társadalmi konszenzust várnak el az ellátás javítása érdekében.  Követeléseik nyomatékosításaként a magyar orvosok képviselői úgy határoztak, nem viszik tovább a rossz egészségügyi rendszert a hátukon: a tagság eredményes tárgyalás hiányában a kórházak ügyeleteit biztosító önkéntes többletmunka felfüggesztése, az új háziorvosi ügyeleti szerződések aláírásának megtagadása és feladatellátási szerződéseik felmondása mellett dönt.

16:23

Donáth Anna, a Momentum Mozgalom korábbi elnöke, európai parlamenti képviselő jövőértékelő beszédet tartott. A párt EP-képviselője gyermekvállalás miatt nem indult újra a tisztújításon, a pozíciót jelenleg Gelencsér Ferenc tölti be.

14:56

Reggel óta meg sem állnak a tűzoltók, folyamatosan dolgoznak a szél okozta károk felszámolásán. Kora délutánig több mint 2300 tűzoltói beavatkozásra volt szükség, elsősorban a Dunántúlon. Több mint százezer fogyasztási hely maradt áram nélkül az elszakadt vezetékek miatt.