Szanyi szerint az USA és Oroszország háborúzik Ukrajnában

Nem ért egyet azzal amit az ukránokról a Munkáspárt mondott, de azért a választási együttműködést fenntartaná velük.

2022. május 2., 10:38

Szerző:

„Önmagukért beszélnek” Thürmer Gyula és a Munkáspárt nyilatkozatai, mondta el a 168-nak Szanyi Tibor, a velük választási együttműködésben áprilisban elinduló Igen Szolidaritás! Mozgalom (ISZOMM) elnöke. Arról, hogy május 1-én a Munkáspárt hagyományos városligeti majális helyett a Honvédelmi Minisztérium előtt tiltakozott Ukrajna háborús szerepe és a NATO ellen, úgy fogalmazott, neki és pártjának ennél „árnyaltabb a véleménye”.

Mint ismert, a Munkáspárt demonstrációján elhangzott, Ukrajnában „fasiszta állam épül" oda segítséget küldeni pedig „képmutatás." A megtámadott ország elnökét, Volodimir Zelenszkijt Thürmer a minisztérium épülete előtti beszédében pedig arra szólította föl, „fejezze be hadműveleteit".

„Nem ilyen egyszerűen hangzott el ez, sokkal árnyaltabb volt" 

– kommentálta a tegnapi tüntetést Szanyi, aki sem személyesen, sem a pártja más tagja révén nem képviseltette magát az eseményen. Hozzátette, „az általam látott tudósítások szerint nem mondott olyat Thürmer, hogy Ukrajna hibás lenne." Hangsúlyozta azt is, a kérdésben nekik és a Munkáspártnak más az álláspontjuk, az ISZOMM Szanyi szerint például a háború „jóval összetettebb képlet", mint hogy egyik ország megtámadta a másikat, és szerinte azért, hogy az Oroszország és Egyesült Államok közötti „nagyhatalmi játszmából" Európa ki tudjon törni, az önálló európai védelmi politika megerősítését támogatnák inkább, de Szanyi Tibor elfogadja, hogy a Munkáspártnak ebben más a véleménye.

Mint ismert, a Munkáspárt és az ISZOMM az április 3-i, országgyűlési választások előtt választási együttműködést kötötte, Szanyi erről azt mondja, a véleménykülönbség ellenére ezt a 2024-es önkormányzati választásokon is folytatná Thürmerékkel.

(Kiemelt képünk: Szanyi Tibor. Igen Szolidaritás Magyarországért Mozgalom (ISZOMM) szeptember 11-én tartotta a 2. Munkás Büszkeség Napját, a rendezvények Budapesten, az egykori Zöld Pardon helyén voltak. 2021. 09. 11. Fotó: Merész Márton)