Már a NER sem menti meg a szállodákat: a hotelek akár 80 százaléka bezárhat, elbocsátási hullám söpör végig a szektorban

2020. április 27., 09:08

Szerző:

Elbocsátási hullám söpör végig a hazai szállodaiparon, miután az állami mentőcsomag sem nyújt valódi segítséget: sokan inkább most elküldik dolgozóikat azzal az ígérettel, hogy maradjon likvid tőke az újrakezdéshez és amint lehet, visszaveszik őket, vagy segítenek nekik más szektorokban elhelyezkedni – számol be a kétségbeejtő helyzetről a Népszava a vendéglátósok tapasztalatai alapján.

A turizmus dolgozói iránt kifejezett szolidaritás jeleként szív alakban világítanak a budapesti Danubius Hotel Flamenco szálloda ablakai 2020. március 25-én
Fotó: MTI/Soós Lajos

A szektorban azzal számolnak, hogy

bár szerencsés esetben augusztusban visszatérnek a turisták, de addig sincs miből bért fizetni.

A válság utáni helyreállás pedig két évig is elhúzódhat. A szálláshely-szolgáltatási és vendéglátó szektorok bevétele a turisták eltűnésével gyakorlatilag a nullára csökkent, és bár

a turizmus évek óta sorozatosan rekordokat dönt forgalmával és bevételeivel, az ágazat működése miatt mégsem általános, hogy nagy tartalékai legyenek a vállalkozásoknak.

„A bevételek jelentős részét valójában felemésztik a bérleti díjak, munkabérek, fenntartási költségek, és a szolgáltatások folyamatos fejlesztésének kényszere miatt is alacsony az a realizált haszon, amit tartalékképzésre lehetne felhasználni" – fogalmazott a lapnak Tóth Roland, az Eventrend Group cégcsoportjának egyik vezetője.

Az Eventrend, mint az egyik vezető hazai szálloda- és vendéglátóipari csoport, csak 800 alkalmazottja egyharmadát tudta megtartani. Ők félmilliárd forint tartalékot fordítanak a megtartott munkavállalóinkra, ami nagyjából fél évre fedezni a bérköltségeket.

Ha nem sikerül az államnak az ágazati szereplők között jó arányban szétosztani a támogatást, sorra mehetnek tönkre szállodák,

akár a 80 százalékuk is lehúzhatja a rolót

– mondta egy fővárosi szállodaigazgató.

A Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat március végi adatai szerint 280 ezer, más kormányzati adatok szerint 320 ezerre nőtt az aktív álláskeresők száma. Míg korábban a munkanélküliek 4,3-4,8 százaléka volt köthető a szálláshely-szolgáltatási és vendéglátó szektorhoz, ez mostanra 13 százalék fölé emelkedett.

Pedig egy éve még igen rózsásnak tűnt a helyzet, már ami a NER engedményeit illeti:

15:00

Április 16-án, kedden elindult a központi szúnyoggyérítés, amelyet évek óta a katasztrófavédelem irányít. Tavasszal túlnyomórészt a lárvák elleni biológiai védekezés zajlik. A szúnyogok tenyészőhelyén egy természetes baktérium által termelt fehérjét tartalmazó készítményt juttatnak a vízbe. Ez a fehérje a kijuttatott dózisban kizárólag a csípőszúnyogok lárváit pusztítja el, minden más élőlényre, még az árvaszúnyogokra is ártalmatlan.