Szakértők szerint borítékolható a negyedik hullám

Jakab Ferenc virológus és Oroszi Beatrix epidemológus szerint akkor dőlhetünk csak hátra, ha az őszi-téli időszakot sikerül majd kevés fertőzöttel végigcsinálni.

2021. április 30., 09:25

Szerző:

Borítékolható, hogy lesz negyedik hulláma a járványnak, és ésszel kellene teraszozni, erről beszélt Jakab Ferenc virológus és Oroszi Beatrix epidemológus a Nyitás, vakcinák, hullámok című online beszélgetésen – írja a hvg.

Jakab Ferenc szerint valószínűleg nem lesz olyan erős a negyedik hullám, mint a harmadik, de az biztos, hogy lesz, és nem hisz abban, hogy a vírus eltűnne. Oroszi Beatrix epidemológus is így látja, szerinte "szinte borítékolható", hogy visszatér közénk a vírus, egyszerűen azért, mert hatmilliárd potenciális hordozóval "remek, fogékony embertömeget" kapott. Kifejtették, a koronavírus csak akkor nem jelentene veszélyt, ha világszinten kisebbek lennének az esetszámok, mivel a jelen helyzetben a vírus tud mutálódni, és ezzel akár az oltásokat is kicselezheti.

Jakab azonban abban bízik, hogy az oltások az újabb mutánsok ellen is 60-70 százalékos védettséget nyújthatnak majd.

A nyitásról is szó esett, mindketten egyetértettek abban, hogy „nem lehet bezárva élni”, de hozzátették, hogy okosan kell nyitni. Ellenpéldaként Indiát említették, ahol a nyitás után soha nem látott mértékben robbant be a járvány. Jakab szerint a nyitás során nagyon fontos az emberek egyéni és társadalmi felelősségvállalása, „nem szabadna fesztiválozni a teraszokon” – tette hozzá. 

Oroszi szerint az indiai példából azt kell megtanulnunk, hogy pár hét, vagy akár pár nap alatt is nagyon gyorsan meg tud változni a helyzet. Ezért oda kell figyelnünk a mutációkra, és óvatosnak kell lennünk az olyan szuperterjesztő eseményekkel, mint például egy fesztivál vagy más tömegrendezvény, mert itt alacsony esetszám esetén is be tud robbanni a járvány.

Oroszi jóslata szerint, ha az őszi-téli időszakot sikerül majd kevés fertőzöttel végigcsinálni, akkor 2022-ben már hátradőlhetünk. Azt is elmondta, hogy a harmadik hullám lecsengésén a terasznyitás nem fog változtatni, maximum lassabb lesz a folyamat.

(Kiemelt képünk illusztráció: 168.hu | Merész Márton)