Szakértő: nem volt más választás, le kellett lőni a margitszigeti vaddisznót

Egy vadász három lövéssel terítette le a Margitszigetre tévedő állatot. 

2023. január 5., 17:49

Szerző:

Három lövéssel terítette le egy vadász a Margitszigetre tévedt vaddisznót január 4-én este. A 24.hu által megkérdezett szakértő szerint muszáj volt lelőni az állatot.

A lapnak Földvári Attila, az Országos Magyar Vadászkamara (OMVK) szóvivője és az Országos Magyar Vadászati Védegylet főmunkatársa azt mondta: ilyen elejtésekre csak a rendőrség adhat engedélyt, és – bár a jogszabályok értelmében más is végrehajthatná – gyakorlatilag minden esetben vadász végzi.

A szakértő szerint a szerdaihoz hasonló eseteknél mindig felmerül a kérdés, hogy megoldható lett volna-e a helyzet az állat életének megóvásával is.

Sajnos a megfelelő alternatívák azonban nem adottak, a potenciálisan veszélyes vad ártalmatlanná tétele ugyanis mihamarabbi megoldást kíván, hogy senki ne sérüljön meg, az állat kilövése pedig a legbiztonságosabb módszer. Szóba jöhetne még az altatólövedék, illetve a befogás is, Földvári Attila szerint ugyanakkor ezek kapcsán több probléma is felmerül.

Az altatólövedék esetében gondot okoz, hogy az elkábításhoz szükséges szer csak engedéllyel tartható, és rendszerint állatorvosok birtokolhatják. Az is nehezen megállapítható, hogy mekkora dózisra lenne szükség. Ha túl sok hatóanyag kerül a lövedékbe, az állat elpusztul, túl kevés esetén pedig nem kábul el, és tovább – sőt talán még inkább – veszélyezteti az emberek épségét. Ráadásul a szer nem azonnal hat, így a vadnak még a megfelelő mennyiségű hatóanyag esetében is lenne ideje elmenekülnie. Egy városi környezetben ilyenkor akár az autók elé is kirohanhat, ezzel közlekedési balesetet idézve elő.

Egy vaddisznóhoz ilyen közel merészkedni pedig korántsem egyszerű vagy biztonságos. A lövés felbőszítheti és agresszívvá is teheti az állatot, ezzel veszélybe sodorva a lövést leadó személyt.

Az állat csapdába ejtése azért nem jöhet szóba, mert rengeteg időt, akár több hetet is igénybe vehet, az ilyen esetek viszont azonnali megoldást igényelnek. Földvári Attila úgy véli, semmi garancia nincs arra, hogy egy állatot élelemmel be lehet csalni egy ketrecbe városi környezetben, hiszen ott talál bőven elég táplálékot másfele is – mondta a lapnak. 

(Kiemelt képünk illusztráció. Vaddisznó fekszik egy teherautó hátulján, miután lelőtték a fukushimai atomerőmű közelében fekvő lakóterületen, 2017. március 30-án. Fotó: Richard Atrero de Guzman / Nurphoto/AFP)

Tűz ütött ki a Városmajori kórház alagsorában, míg egy V. kerületi szálloda konyhájának kemencéje füsttel árasztotta el az épületet. Az esetek során nem sérült meg senki, a tűzoltók a helyszínen gondoskodtak a veszély elhárításáról.