Új nemzeti stratégiai játék: kis munkára szakembert találni

Kilyukadt a rézcső a bojler alatt? Folyik a wc? Kazánt kéne ellenőriztetni? Most foglaljon időpontot – jövő októberre!

2022. szeptember 20., 18:42

Szerző:

Hol vannak már azok a békebeli, szép idők, amikor a „fusimesterek” megmentették a lakást a teljes elázástól, fűtésszezon előtt átnézték a kazánt, és a konyha felújítása sem igényelte stratégiai terv felállítását! Ma azonban a kis munkákra nincs szakember, mert nem vállalják el a macerásan egyeztethető, kis bevétellel járó munkákat a szakik. Lássuk, mit tehetünk, ha bekrepál valami a lakásban, és nincs kéznél egy ügyeskezű nagybácsi, aki mindent meg tud szerelni és még egész szépen burkol is.

Aki a kicsit nem becsüli

Persze az az igazi rezsicsökkentés, amikor nem használjuk a házban a komplett épületgépészetet, de ha mégis arra az úri huncutságra vágynánk, hogy ne az elzáró szelepet kelljen kinyitni, ha meglátogatnánk az egyébként folyó toalettet, vagy úgy érezzük, hogy nem közvetlenül a bojler alatt szeretnénk zuhanyozni a lyukasra korrodált rézcső alá görnyedve, akkor szükségünk lesz egy szakemberre. 

Egyszer volt, hol nem volt, volt egyszer egy... víz-gázszerelő, aki ráért. Már-már mitológiai ködbe vész, hogy a szomszéd nénihez is egyből kiment, amikor eltört a mosdókagyló, meg akkor is, amikor leállt a kazán. Ugyanez a szaki idén már nem vállal több munkát, és megmondja őszintén, a kis munkákat nem érdemes elvállalni. Értem én, tényleg, de ömlik a víz a kilyukadt rézcsőből. Ki fog nekem segíteni?

Megkérdeztünk egy generálkivitelezőt, hogyan jutottunk idáig, hogy a napi kis munkákra nincsen már szakember. A neve elhallgatását kérő szaki – nevezzük Rezsőnek – abban látja a probléma origóját, hogy a nagy kereslet a nagyobb munkák felé orientálja a vállalkozókat. „Mindenki sok pénzt akar keresni, és a kisebb munkákat olyan macerás egyeztetni, hogy vagy irreális összegért vállalják el, vagy egyáltalán nem foglalkoznak a kisebb volumenű munkákkal a szakemberek. A legtöbb vállalkozó kapacitásán felül vállal el megbízásokat. Egy kisebb munkával kiesik a nagyobb munkákból, ami azt hozza magával, hogy arányaiban még több munkát kell elvállalni, amit még nehezebb egyeztetni. Vállalkozói oldalról egyáltalán nem éri meg ezeket a megbízásokat elvállalni." 

Értem. De ki fogja megjavítani a bojleremet?

„Az apróbb munkákra a 0-24 órában karbantartó cégek szakosodtak. Ők kifejezetten hibaelhárításra mennek ki. Nem mondom, hogy a legolcsóbb megoldás, de legalább van kihez fordulni. Ha régi a bojler vagy le kell cserélni a wc-t, mert folyik, érdemes előre megvenni a szükséges eszközöket, egyébként az két kiszállás díja lesz.Kisebb munkákra nem tudok más alternatívát” – mondja Rezső. 

Már csak azt szeretném tudni, hogy mi számít kisebb munkának. Egy wc-csere vagy egy komplett konyha-felújítás?

„Mindkettő. Egy konyha felújítása ugyan több milliós tétel is lehet, amire már könnyebb vállalkozót találni, de a több hónapos várakozási időt érdemes bekalkulálni” – adja meg a kegyelemdöfést Rezső. „Én egyébként megbecsülöm a kisebb munkákat is, mert annak idején, a gazdasági válság alatt ezek a munkák jelentették a túlélést. Akkoriban gyakran elfordult, hogy körbetartozás alakult ki, vállalkozások mentek tönkre, mert nem fizették ki az alvállalkozókat. Én akkor sem hanyagoltam el a kisebb munkákat, és nagyon fontos tapasztalat volt, hogy amikor hatalmas pénzek ragadtak bent egy válság miatt, akkor a kisebb munkák mentették meg a céget. Azóta becsülöm a »kicsiket« is.”

(Kiemelt fotónk illusztráció: Kolodko Mihály szobrászművész Mekk mester mini bronzszobra a Széll Kálmán téren. MTVA/Bizományosi: Róka László)

 

 

21:22

Nagy Eszter ötpárti ellenzéki jelölt a szavazatok 60,81 százalékának, összesen 1204 szavazatnak a megszerzésével kerekedett felül a Fidesz-KDNP jelöltjére, Bálványkövi Istvánra leadott 714 szavazattal (36,06 százalék) szemben.