Szakács László győzelem esetén beül a DK frakciójába

A volt szocialista politikus erről már meg is állapodott Gyurcsány Ferenccel. 

2021. június 23., 11:07

Szerző:

A volt szocialista képviselő a 168 oldalán futó Keljfeljancsiban elmondta, az MSZP pénteken tartja meg a vele szemben kezdeményezett etikai vizsgálatát, ahol nem kizárt, hogy a képviselő kizárására tesznek javaslatot. Szakács Lászlót az MSZP visszaléptette a Baranya megye 2. számú, ő pedig ezután felfüggesztette a párttagságát.

A politikus azt mondja, a jelöltségét azért vonták vissza, mert szerintük nem támogatta eléggé aktívan Karácsony Gergely miniszterelnök-jelöltségét. „Ez nyilvánvalóan álindok, sokak szerint az lehet a leléptetésem oka, hogy azt lehetett látni, régóta a DK felé húzok” – fogalmazott. Mint mondta, elég szomorú látnia, hogy

a DK által támogatott jelölteknek belső vizsgálat jár, akiről viszont úgy tudni, hogy a Fideszhez húz, annak semmiféle büntetés nincs.

Szakács László szerint ahhoz, hogy megértsük a párton belüli folyamatokat, tavaly augusztusig kell visszamenni az időben, amikor is az MSZP tisztújítása előtt Mesterházy Attilát támogatta Tóth Bertalan ellenében a pártelnöki pozícióra. Ezután szeptemberben 63-22 százalékban alulmaradt a Baranya megyei és pécsi elnökségben tartott választáson, ahol Csaba István, az önkormányzat legfiatalabb képviselője győzte le őt. Szakács szerint már ezt az arányt is jelzés értékűnek szánták.

A párton belül, mint magyarázta, nyilvánvalóvá vált, hogy ő Mesterházy Attila barátai és szövetségei közé tartozik. Szakács László elmondása szerint

vezetés közben tudta meg Tóth Bertalantól, az MSZP tavaly megválasztott társelnökétől, hogy megvonják a támogatását,

ugyanis egy elnökségi ülésen Molnár Gyula tagságának visszavonása mellett az ő sorsáról is határoztak. Arról, korábban hogyan függesztették fel Molnár Gyula volt pártelnök tagságát, itt írtunk.

A DK eközben leléptette Pécs alpolgármesterét, Bognár Szilviát, akinek a helyére Zag Gábort küldték. Az eredeti terv az volt, hogy Zag már pécsi alpolgármesterként, a DK jelöltjeként le fogja tudni győzni Szakácsot. Azonban miután kiderült, hogy az MSZP visszavonja a politikus tagságát, a DK helyi jelöltje visszalépett Szakács László javára. Gyurcsány Ferenc az MSZP bejelentése után egyből fel is kereste Szakácsot, hogy leüljenek tárgyalni, amire az elmúlt hétvége folyamán sort is kerítettek. Abban állapodtak meg, hogy győzelem esetén a DK frakciójába ül majd be.

(Kiemelt kép: Szakács László, az MSZP képviselője felszólal a veszélyhelyzettel összefüggő átmeneti szabályokról szóló vitában az Országgyűlés plenáris ülésén 2021. június 1-jén. Fotó: Balogh Zoltán / MTI)

Magyar Péter, a Tisza Párt alelnöke és EP-listavezetője közzétette annak a szavazásnak a végeredményét, amelyen eldőlt, hogy kik és milyen sorrendben szerepelnek majd a párt listáján.

Tegyünk világos vállalást: amíg nemzeti kormány áll az ország élén, Magyarország nem lép be az orosz-ukrán háborúba senkinek az oldalán. De ha nem a Fidesz és a KDNP, ha nem a nemzeti erők kezében lenne a kormány, Magyarország már nyakig benne lenne a háborúban - közölte Orbán Viktor miniszterelnök pénteken, a Fidesz-KDNP európai parlamenti választási kampányindító rendezvényén a Millenárison.

Sikeres megállapodást követően adásvételi szerződést írt alá a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó Talentis Group Zrt., amelynek értelmében a zárási feltételek sikeres teljesülése esetén 100 százalékos tulajdonosa lesz Magyarország piacvezető kiskereskedelmi babaáruházláncának, a Brendon Holding Kft.-nek - közölte a Mészáros Csoport pénteken.