Súlyos aszály fenyegeti a gazdákat, lépett az agrárkamara

Szinte az egész országban kritikus a helyzet.

2021. június 25., 15:21

Szerző:

A hidrometeorológiai viszonyok és az előrejelzések alapján a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) kezdeményezte a Belügyminisztériumnál a tartósan vízhiányos időszak kihirdetését – írja az MTI. Ebben az időszakban nem kell vízkészletjárulékot fizetni a mezőgazdasági termelőknek, illetve vízjogi engedély nélkül, bejelentést követően egy alkalommal rendkívüli öntözési célú vízhasználat lehetséges.

Az Országos Vízügyi Főigazgatóság aszálymonitoring-rendszerének jelentései és a NAK megyei szervezeteinek jelzései alapján az ország egész területén vízhiány van. A talaj felső 50 centiméteres rétege az elmúlt időszakban tovább száradt, már szinte az egész országban a kritikus 40 százalékos érték alá csökkent a nedvességtartalma. Az Alföldön és a Kisalföldön még rosszabb a helyzet, itt akár 30 százalék alatti értékek is előfordulnak.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése alapján a következő napokban a csapadék területi átlagban nem lesz számottevő, jelentős országos esőzésre nem lehet számítani, így az aszály várhatóan erősödik. Mindezek miatt kezdeményezték a tartósan vízhiányos időszak kihirdetését.

A kihirdetett tartósan vízhiányos időszakban az öntözési, halgazdálkodási és rizstermelési vízhasználat vízmennyisége után nem kell a vízhasználónak vízkészletjárulékot fizetni, illetve a vízhasználó bejelentése alapján, vízjogi engedély nélkül, egy alkalommal rendkívüli öntözési célú vízhasználat lehetséges. Az erre való igényt a területileg illetékes vízügyi hatósághoz írásban kell bejelenteni.

(Kiemelt képünk illusztráció: MTVA/Bizományosi: Oláh Tibor)

Balogh Péter, a Védelmi Innovációs Kutatóintézet Reziliencia Központjának vezetője volt a Jazzy rádió vendége, aki arról beszélt, hogyan kellene megvédenünk a személyes adatainkat az internetes bankolás vagy a telefonhasználat során. A kibertér is háborús hadszíntérré vált, és a kibertérben végrehajtott támadások a civil lakosság életére is nagy hatással vannak.