Nem találták és nem keresik tovább Suhajda Szilárdot

Suhajda Szilárd Facebook-oldala bejelentette, a serpák nem keresik tovább a Mount Everesten ragadt magyar hegymászót, Suhajda Szilárdot.

2023. május 27., 14:56

Szerző:

Nem találták és nem is keresik tovább a hegyivezetők a 8780 méteren, a Mount Everest felé eltűnt Suhajda Szilárd hegymászót – jelentette be Suhajda Facebook oldala. A magyart utoljára május 25-én, késő este egy másik hegymászó serpái látták az ún. Hilary-lépcső elején, ekkor még életben volt, ugyanakkor a fagyás és az ilyen magasságon egy idő után fellépő agyi ödéma jeleit tapasztalták rajta.

A Suhajdát az elmúlt napon felkutatni igyekvő, őt ismerő hegyivezető és társa azonban a mondott helyen nem találtak rá. Ahogyan a Facebook-oldal fogalmazott: „Órákon át kutattak a Hillary-lépcső bővebb területén, ahol a hegymászót utoljára életben látták. A serpák 8750 méter és a 8848 méteres csúcs között többször fel-alá másztak és keresték Szilárd nyomát, mindhiába. Az eltelt időt, időjárási és terepviszonyokat figyelembe véve semmilyen további esélye nincs annak, hogy a hegymászót életben találják, ezért a földi keresést befejezték. Jelenleg a keresésben részt vevő serpák biztonságos visszatérése a hazai háttércsapat prioritása.”

Hozzátették, a keresésére indulók nemcsak a Hillary-lépcső, de a Déli Csúcs környékét is tüzetesen átkutatták, Suhajda nyomára azonban már nem akadtak. Mivel a hegycsúcs közelében eltölthető idő nagyon kevés, ezért immár vissza kellett indulniuk.

Ilyen magasságban, főleg az úgynevezett hegymászósor késlekedése, vagy fennakadása esetén az életveszély minden perccel növekszik. A Mount Everest-i expedíciók az utóbbi években pedig annyira népszerűvé váltak, hogy a mászásra alkalmas szezonban, a nepáli oldalon egyre gyakoribbak az ilyen, akár végzetes torlódások.

Így történhetett, hogy ugyan Suhajdát még két napja, élve látták mások hegyivezetői, de azon a ponton már nem állhattak meg segíteni neki, ezzel ugyanis a saját és a rájuk bízott mászó életét is kockára tették volna.

A negyvenéves Suhajda Szilárd elindulása előtt az RTL Fókusz című műsorának nyilatkozott arról, miért nem adta fel soha a világ legmagasabb pontjának meghódítását.

(Kiemelt kép: Suhajda Szilárd. Fotó: Suhajda Szilárd, Facebook)

12:53

A legmagasabb jövedelmű járásokban is hozzá lehet jutni a legmagasabb támogatáshoz, ha az igénylő keresete alacsony. Akár a 3,8 millió forintot is elérheti a támogatás összege, ha a felújítással sikerül 40 százalék fölé tornászni az energiamegtakarítást.