Stumpf István: Orbán Viktor mindenféle kontroll nélkül dönthet, amit a kormány pénteken kitalált, hétfőn beleírták az alkotmányba

2019. szeptember 5., 19:45

Szerző:

Meglepő nyíltsággal beszélt a NER működéséről Stumpf István távozó alkotmánybíró, az első Orbán-kormány kancelláriaminisztere – hívja fel a figyelmet a Magyar Narancs. Stumpf István A láthatatlan alkotmány trónfosztása avagy a politikai konstitucionalisták győzelme? címmel tartott előadást az MTA Politikatudományi Intézetében, amely most már a Maróth Miklós irányításával működő Eötvös Loránd Kutatói Hálózat égisze alatt működik, és pontról pontra megerősítette a közkeletű gyanút Orbán Viktor által létrehozott politikai rendszer működésével kapcsolatban.

„Magyarországon 2010 után simán előfordulhatott, hogy a kormányban pénteken kitaláltak valamit, hétfőn pedig már meg is hozták róla a jogszabályt vagy beleírták az alkotmányba. Nálunk lényegében semmi nem korlátozza a kétharmados hatalmat az alkotmánymódosításban, nincsen örökkévalósági klauzula vagy más garanciális szabály”

– fogalmazott Stumpf István, aki szerint Orbán Viktor valóban teljhatalmú úr, aki 

mindenféle kontroll nélkül határozhatja meg a kormánya politikáját.

Emiatt Magyarország már kvázi elnöki demokráciaként működik, és benne van a játékban, hogy formálisan is félelnökivé alakítják. A távozó alkotmánybíró szerint Orbán Viktort hosszú időn át nem érdekelte a közigazgatás, a napi szintű problémák, amelyeket 1998 és 2002 között rá, 2010 és 2014 között Navracsics Tibor volt igazságügyi miniszterre, 2014 és 2018 pedig Lázár Jánosra, a Miniszterelnökség volt vezetőjére bízott. Aztán jött a konfliktus Lázár János és a Miniszterelnöki Kabinetiroda első emberévé avanzsáló Rogán Antal között,

„törésvonal keletkezett a hatalmi centrumban, problémák jelentkeztek az uralkodói udvartartásban”,

és ezt a helyzetet nem lehetett sokáig tartani. A 2018. április 8-i parlamenti választások után Orbán Viktor magához vonta az irányítást. 

Stumpf István beszélt arról is, hogy az Alkotmánybíróságnak ugyan az értékrend is fontos a lojalitáson túl, de azt nem hiszi, hogy a taláros testület kész lenne szembeszállni a miniszterelnökkel egy olyan kérdésben, amilyen az MTA kutatóintézeteinek az elvétele volt. 

A BRFK részletes választ küldött szerkesztőségünknek azzal kapcsolatban, mi is pontosan a sorsa a Szabó Bálint szegedi ügyvéd által belengetett budapesti gazdatüntetésnek. A rendőrség információi szerint a kért útvonalra már korábban bejelentett rendezvények miatt augusztus 20-ára nem kaptak területfoglalási engedélyt, de a tüntetést megtarthatják, csak éppen a belvárosba nem mehetnek be.

Kedd éjfélig hőségriadót hirdettek a tikkasztó hőmérséklet miatt. A forróság a házi kedvenceink szerveztét is megviseli. Önfeledt futkározás közben is megtörténhet a baj, de egy közös utazás során is túlhevülhetnek az állatok. Minden esetben a gazdik felelőssége a hőguta elkerülése.