Stumpf István: Orbán Viktor mindenféle kontroll nélkül dönthet, amit a kormány pénteken kitalált, hétfőn beleírták az alkotmányba

2019. szeptember 5., 19:45

Szerző:

Meglepő nyíltsággal beszélt a NER működéséről Stumpf István távozó alkotmánybíró, az első Orbán-kormány kancelláriaminisztere – hívja fel a figyelmet a Magyar Narancs. Stumpf István A láthatatlan alkotmány trónfosztása avagy a politikai konstitucionalisták győzelme? címmel tartott előadást az MTA Politikatudományi Intézetében, amely most már a Maróth Miklós irányításával működő Eötvös Loránd Kutatói Hálózat égisze alatt működik, és pontról pontra megerősítette a közkeletű gyanút Orbán Viktor által létrehozott politikai rendszer működésével kapcsolatban.

„Magyarországon 2010 után simán előfordulhatott, hogy a kormányban pénteken kitaláltak valamit, hétfőn pedig már meg is hozták róla a jogszabályt vagy beleírták az alkotmányba. Nálunk lényegében semmi nem korlátozza a kétharmados hatalmat az alkotmánymódosításban, nincsen örökkévalósági klauzula vagy más garanciális szabály”

– fogalmazott Stumpf István, aki szerint Orbán Viktor valóban teljhatalmú úr, aki 

mindenféle kontroll nélkül határozhatja meg a kormánya politikáját.

Emiatt Magyarország már kvázi elnöki demokráciaként működik, és benne van a játékban, hogy formálisan is félelnökivé alakítják. A távozó alkotmánybíró szerint Orbán Viktort hosszú időn át nem érdekelte a közigazgatás, a napi szintű problémák, amelyeket 1998 és 2002 között rá, 2010 és 2014 között Navracsics Tibor volt igazságügyi miniszterre, 2014 és 2018 pedig Lázár Jánosra, a Miniszterelnökség volt vezetőjére bízott. Aztán jött a konfliktus Lázár János és a Miniszterelnöki Kabinetiroda első emberévé avanzsáló Rogán Antal között,

„törésvonal keletkezett a hatalmi centrumban, problémák jelentkeztek az uralkodói udvartartásban”,

és ezt a helyzetet nem lehetett sokáig tartani. A 2018. április 8-i parlamenti választások után Orbán Viktor magához vonta az irányítást. 

Stumpf István beszélt arról is, hogy az Alkotmánybíróságnak ugyan az értékrend is fontos a lojalitáson túl, de azt nem hiszi, hogy a taláros testület kész lenne szembeszállni a miniszterelnökkel egy olyan kérdésben, amilyen az MTA kutatóintézeteinek az elvétele volt. 

10:00

Mától kaphatják meg a jelöltek és jelölőszervezetek a választási irodáktól az ajánlóíveket a helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek, a nemzetiségi önkormányzati képviselők, valamint az Európai Parlament (EP) tagjainak választásán induláshoz.

Tegnap 19:41

Magyar Péter, a Tisza Párt alelnöke és EP-listavezetője közzétette annak a szavazásnak a végeredményét, amelyen eldőlt, hogy kik és milyen sorrendben szerepelnek majd a párt listáján.

Tegnap 17:55

Tegyünk világos vállalást: amíg nemzeti kormány áll az ország élén, Magyarország nem lép be az orosz-ukrán háborúba senkinek az oldalán. De ha nem a Fidesz és a KDNP, ha nem a nemzeti erők kezében lenne a kormány, Magyarország már nyakig benne lenne a háborúban - közölte Orbán Viktor miniszterelnök pénteken, a Fidesz-KDNP európai parlamenti választási kampányindító rendezvényén a Millenárison.