Ülősztrájkkal tiltakoztak Pintér Sándor ellen a tanárok

Hétfőn reggel nagyjából ötven tanár, diák és ellenzéki képviselő, illetve aktivista ült le tiltakozásul a Belügyminisztérium bejáratához, ahol a szerintük a tanárokat ellehetetlenítő új státusztörvény ellen tiltakoztak.

2023. április 24., 09:18

Szerző:

Hétfőn reggel fél nyolckor mintegy ötven aktivista, tanár és diák jelent meg a Belügyminisztérium József Attila utcai épületének bejáratánál, hogy az általuk a munkajogok és a tanszabadság elleni súlyos támadásnak tartott státusztörvény-tervezet ellen tiltakozzanak, azzal, hogy a bejárat elé leültek.

A tanári szervezetek mellett ellenzéki politikusok is részt vettek. A tiltakozók transzparensei szabad oktatást, szabad országot és és a törvénytervezet visszavonását követelték.

A 444.hu tudósítása szerint a tüntetőket időnként az autósok szimpátia-dudálása követte. A tervezett státusztörvény ellen a reggeli akció után délután 4 órakor tüntetést is tartanak majd a Kálvin téren, Budapest központjában.

A tervezett státusztörvény jelentősen megkurtítaná a tanárok tanszabadságát, elvenné a tantestület fennhatóságát a tanterv megváltoztatását, a tanárok munkaidejének egyoldalú megnövelését is a tankerülethez irányítanák, mint jogot. A legális sztrájkok a törvény elfogadása után ugyancsak teljesen értelmetlenné válnának, hiszen az elmaradt munkaórák mindegyikét pótolni kellene, akár a tanév meghosszabbításával is, a diákokat pedig sztrájk esetén más intézménybe lehetne átirányítani.

(Kiemelt kép: A Párbeszéd-Zöldek tagjai ülősztrájkkal tiltakoznak a Belügyminisztérium tervezett oktatási státusztörvénye ellen 2023. április 24-én. Fotó: Párbeszéd - Zöldek, Facebook)