Orbán korábbi oktatási minisztere is aláírta a tanári státusztörvény elleni tiltakozást

Réthelyi Miklós 2010 és 2014 között volt a Nemzeti Erőforrások minisztere Orbán második kormányában, most nemet mondott a pedagógusok jogainak csorbítását célzó törvénytervezetre.

2023. április 18., 15:30

Szerző:

Nyilvánosságra hozta a Válasz Online, kik írták alá a tanárok munkajogait súlyosan korlátozó státusztörvény-tervezet elleni tiltakozást. Más, eddig ismert ellenzéki értelmiségiek mellett itt egy meglepő nevet is találni. A tiltakozást ugyanis támogatta Réthelyi Miklós is, aki Orbán Viktor második kormányában, 2010 és 2014 között volt a nemzeti erőforrások minisztere, így tehát ebben a korszakban felelt a közoktatásért is.

A Réthelyi mellett Bod Péter Ákos egykori jegybankelnök, Ángyán József egykori, és az állami földpályázatok botránya után Orbán ellen forduló agrár-államtitkár, Csaba László közgazdász és Jeszenszky Géza volt külügyminiszter által is jegyzett tiltakozást közértelmiségiek indították a tervezet ellen. Mint fogalmaztak ugyanis: 

„A tervezett kényszerintézkedések lehetővé teszik a túlterhelt és más szellemi foglalkozásokhoz képest szégyenletesen alulfizetett pedagógusok munkaidejének növelését, fokozzák munkahelyi kiszolgáltatottságukat, csorbítják jogaikat. Ezek a rendszabályok a minőségi oktatás elemi feltételeit veszélyeztetik. A tanárhiány ellensúlyozására alkalmatlanok, éppen ellenkezőleg, a pálya elhagyására késztetik az érintetteket és elriasztják a fiatalokat a tanári hivatástól.”

Közölték továbbá: „aki az ország jövőjét, utódaink boldogulását a szívén viseli, annak most ki kell állnia a pedagógusok mellett. Támogassuk küzdelmüket és tegyük világossá, hogy a megrendszabályozásukra és megfélemlítésükre hozott intézkedésekkel a kormány nem érhet célt!”

Az aláírók arra kérik Pintér Sándor belügyminisztert, hogy a tanársztrájk elé időzített státusztörvény tervezetét az általuk említett okokból vonja vissza.

(Kiemelt kép: Réthelyi Miklós egykori miniszter. Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt)