Sorra hagynak le minket az európai országok az átoltottsági versenyben

Már öt ország beelőzött minket. Július végére a tizenhatodikak is lehetünk a listán.

2021. július 1., 10:47

Szerző:

Sokáig vezette Magyarország az európai oltási statisztikákat, amelynek oka az unortodox vakcinabeszerzés volt. Az elmúlt hetekben azonban az látszik, hogy Magyarországon egyre inkább csökken az oltási kedv. 

Ezzel párhuzamosan több ország is megelőzött minket átoltottság tekintetében, Izland mellett Málta, Belgium, Finnországhoz és Hollandia is gyorsuló tempóban oltja a polgárait – derül ki az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) statisztikáiból. Ha csak az elmúlt hét átoltottságát nézzük, az látható, hogy Magyarország hátulról a harmadik helyre csúszott vissza. Több előrejelzés szerint július végére újabb tizenegy ország előzheti meg hazánkat az átoltottsági versenyben, többek közt Spanyolország, Franciaország és Németország is. 

A 24.hu kigyűjtötte, hogy hazánkban hányan nem akarják felvenni a második oltást. Június utolsó hetében a kínai vakcinára váró 328 ezer ember közül csak 292 ezren vették fel az oltást, 36 ezren tehát nem kívántak élni a második oltás lehetőségével. A Pfizer esetében is megfigyelhető ez a tendencia: a 274 ezer oltandóból mindössze 255 ezer ment el a számára kijelölt egészségügyi intézménybe. Ez azt jelenti, hogy közel húszezer ember nem vette fel a második oltását a Pfizer/BioNTech vakcinájából.

A múlt héten mindössze 54 ezer ember kapott itthon első oltást, ami a február eleji állapotokat idézi, amikor még csak egészségügyi dolgozókat oltottak.

A kormányzati tájékoztató oldalon azt írták, a 12–15 éves korosztályból eddig 60 ezer gyereket regisztráltak oltásra. A KSH adatai szerint azonban ez a korosztály mintegy 400 ezer emberből is állhat, ami azt jelzi: alig tizenöt százalékukat regisztrálták be a szülők oltásra. Ennek egyik lehetséges oka lehet, hogy a kormány végül nem indított kampányt az ő oltásukra.

(Kiemelt kép: Nő érkezik a békéscsabai Réthy Pál kórház oltópontjára 2021. június 17-én. Fotó: Rosta Tibor / MTI)