Sokkal optimistábbak a fiatalok a jövőt illetően, mint gondolnánk

A koronavírus, az infláció és a háború ellenére is optimisták a magyar fiatalok, ám őket is nyomasztja az anyagi bizonytalanság és a céltalanság, vagy éppen az elmagányosodás.

2023. január 6., 09:17

Szerző:

„A kutatásaink azt mutatják, hogy a magyarországi fiatalok alapvetően jó állapotban vannak. Az elmúlt évtizedben látszik egy egyértelmű javuló tendencia, ami a saját életüket, jövőjüket illeti” 

– mondta a Jazzy Rádió Business Class reggeli műsorában Székely Levente, az MCC Ifjúságkutató Intézetének kutatója.

Hozzátette: a fiataloknak valóban van egy alapvetően optimista nézőpontja, annak ellenére, hogy itt van velünk egy koronavírus-járvány, az infláció, háború. Mint mondta: az aktuális ügyek abszolút a mindennapjaik részévé váltak, ahogyan az olyan, általánosabb témák is, mint a klímaváltozás.

Természetesen megneveztek problémákat is. Mint kiderült, az első helyen

  • a bizonytalanság és a kiszámíthatatlan jövőt említik,
  • második helyen az anyagi típusú problémákat, míg
  • a harmadik helyen a céltalanság szerepel.

Hozzátette: a legutóbbi adatfelvételkor a negyedik helyre a baráti társaság, társaságok hiánya került fel a problématérképre.

Székely szerint kérdés, hogy ez vajon magyar sajátosság, vagy világtrendről van-e szó.

Kérdésre válaszolva azt mondta: a fiatalok sokkal nyitottabbak, jellemző körükre az önkéntesség, amin az is segített, hogy az érettségi előtt álló fiataloknak kötelező a közösségi munka.

A kutatóintézet vizsgálta a fiatalok pályaválasztási szokásait is.

Mint kiderült: legtöbben önálló döntést említenek a pályaválasztás terén. Az esetek többségében a család támogató, sok esetben pedig onnan is érkezik az inspiráció. Hozzátette: sokkal kevésbé van jelen: a pedagógus és a szakértők: az iskola lejjebb szorul a jövőtervezésben.

(Kiemelt kép: az ELTE Pedagógiai és Pszichológiai Karának gólyatábora Bükkszéken, 2015. augusztus 28-án. MTI Fotó: Komka Péter)

Tegnap 19:45

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) 50 millió forintos bírságot szabott ki az eMAG webáruház üzemeltetőire (Dante International S.A., Extreme Digital- eMAG Kt.), mert megszegték a korábbi jóvátételi vállalásaikat – közölte a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) hétfőn az MTI-vel. Az eMAG tudomásul vette a hatóság döntését, bár azzal nem ért maradéktalanul egyet – közölte a cég.

2022-ben 14,2 millió vendég közel 40 millió vendégéjszakát töltött a magyarországi szálláshelyeken, csaknem negyven százalékkal többet, mint 2021-ben és csak egy hajszállal elmaradva a magyar turizmus minden idők legsikeresebb évének számító 2019-es esztendő eredményétől – emelte ki évértékelő sajtótájékoztatóján a Magyar Turisztikai Ügynökség igazgatósági elnöke.