Döbbenetes számok: soha nem volt még ennyi skarlátos beteg az országban

Idén eddig közel háromezer beteget regisztráltak, a fertőző betegség terjedésének köze van a pandémiához is.

2023. május 9., 15:42

Szerző:

Soha ennyien nem voltak skarlátosak és a rögzített adatok szerint január óta hétről hétre egyre több a fertőzött – olvasható a magyarnemzet.hu oldalon. Április 30-ig összesen 2868 embernél diagnosztizáltak skarlátos megbetegedést és a számok emelkedő tendenciát mutatnak. 

Az idei év első hetében mindössze 33 érintett volt, februárban már hetente 140, márciusban hetente közel 200 új beteget regisztráltak – írta portál a Nemzeti Népegészségügyi Központ adataira hivatkozva. Április első felében úgy tűnt, a betegség kezd visszaszorulni: a fertőzöttek száma megfeleződött, ám a hónap második felében ismét 200 felett volt a skarlátosak száma. A múlt héten pedig már 304 új fertőzöttet diagnosztizáltak.

A skarlát lappangási ideje átlagosan három nap. A tünetek hirtelen kezdődnek, hidegrázás, torokfájás, köhögés, nehezített nyelés, gyakran hányás, hasi fájdalom jelentkezik. A láz magasra szökik, elérheti a 39,6-40 fokot is. Jellemző a skarlátvörös, intenzíven gyulladt torok, a tüszős mandulagyulladás, az állkapocsszögletben elhelyezkedő nyirokcsomók fájdalmas duzzanata.

A COVID–19-járvány miatt meghozott járványügyi korlátozó intézkedések visszaszorították a légúti megbetegedések terjedését, köztük a skarlátét is, így a 2020/2021. évre prognosztizált esetszám-növekedés az idei szezonban jelentkezik - tudatta az NNK.

A skarlát egy szezonális betegség, a tél végi időszakban jelentkezik a leggyakrabban – nyilatkozta egy gyermekorvos. Amikor az immunrendszer meggyengül, akkor a bakteriumok, mint például a skarlátot okozó streptococcus, könnyebben terjed a gyerekek körében. Ráadásul a skarlát cseppfertőzéssel terjed és már a tünetek megjelenése előtt fertőz. 

(Kiemelt képünk: Elektronmikroszkópos felvétel A csoportú Streptococcus [Streptococcus pyogenes] baktériumról. Fotó: NIAID/flickr)

A Balaton átlagos vízállása 5 centimétert emelkedett az elmúlt 4 nap alatt, péntekre elérte a 120 centiméteres szabályozási szintet a vizugy.hu adatai szerint.