Simon-ügy: Welsz nem koronatanú, bissaui útlevélről nem is volt szó

Welsz Tamás nem koronatanú Simon Gábor ügyében, Bissau-guineai útlevélről nem volt szó, a vádhatóságon pedig jelentős bizonyítási teher van – árulta el a szocialista politikus ügyvédje, Nagy István.

2014. május 14., 16:59

Az ügyvéd

az ATV Egyenes Beszéd című műsorábanelmondta, hogy április 4-én kezdeményezték Simon Gábor folytatólagos kihallgatását, aminek egyetlen témája az volt, hogy mutassák meg a Bissau-guineai útlevelet, mert úgy gondolták, hogy a bíróság főként emiatt tartotta megalapozottnak a szökés, elrejtőzés veszélyét, és ezért tartotta fent a politikus előzetes letartóztatását.

Nagy István ugyanakkor elmondta, hogy Simon Gábor ügyében a legjelentősebb súlyú gyanúsítás a költségvetési csalás, nem pedig a hamis útlevél ügye. Előbbi ugyanis kettőtől nyolc évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő. Az ügyvéd érdekességként hozzátette: praxisában eddig egyetlen egyszer sem került sor előzetes letartóztatásra költségvetési csalás gyanúja miatt, pedig voltak a Simonénál jóval nagyobb összegű ügyek is.

Nem volt szó bissaui útlevélről

A politikus házi őrizetbe való helyezéséről szólva elmondta, hogy a Fővárosi Törvényszék szerinte szakmai döntést hozott. A bíróság indoklása szerint az elmúlt időszakban az alapos gyanú nem erősödött meg Simon Gáborral kapcsolatban. Nagy elmondta, hogy „a törvényszék álláspontja szerint az ide vonatkozó és fellelhető valamennyi okirati bizonyíték már lefoglalásra és begyűjtésre került”. Hozzátette: Bissau-guineai útlevélről nincsen szó.

Elmondta, április 4-én azért kezdeményezték a kihallgatást, mert Simon Gábor pontosan elmondta, hogy az ügyben felmerült útlevelet „nem szerezte meg, nem volt, nem használta fel”, és büntetőjogilag az büntethető, ha valaki a hamis útlevelet felhasználja.

Nagy beszámolt róla, hogy van egy vallomás – Welsz Tamásé – ami feltételezi, hogy Simon Gábor egy ilyen útlevéllel nyitott számlát a MagNet Bankban, de ő sem látta ezt, csak feltételezi.

Welsz nem koronatanú

Nagy István arról is beszélt, hogy nem igaz, hogy Welsz Tamás pénze volt az osztrák számlán. „A sajtó felkapott egy hírt, és ez a hír azóta formálódik” – magyarázta, majd hozzátette: erről a pénzről Simon Gábor nem nyilatkozott. Azt se mondta, hogy az a saját pénze. Simon Welsz Tamásról nem is nyilatkozott vallomásában. Welsz Tamásról szólva a szakember elmondta, nem gondolja, hogy koronatanú lenne az ügyben, hiszen a legfontosabb gyanúsítás itt a költségvetési csalás, és Welsz csak egyetlen gyanúsításhoz kapcsolódik, a közokirat-hamisításhoz, ami fajsúlyát tekintve nem akkora.

„Emelt fővel harcolta meg”

Az ügyvéd elmagyarázta, hogy a büntetőeljárás-jog megengedi a gyanúsítottnak, hogy „az arra legalkalmasabb módon védekezzen. Ezért van az ügyvédje is. Egy adócsalás bizonyítása nem olyan egyszerű, hogy egy számlán találunk egy pénzt, és azt mondjuk rá, hogy adót csaltál. Illő kivárni, hogy az ügyészség mit gyűjt össze, és akkor majd később lehet erről nyilatkozni” – mondta. Hozzátette: adózni a jövedelmek után kell, ezért ki kell mutatni az ügyben, hogy Simon Gábornak jövedelme keletkezett, és ehhez képest nem fizetett adót. „Van egy elég jelentős bizonyítási teher a későbbi vádhatóságon. Megvárnám, hogy ők mit csinálnak” – jelentette ki Nagy.

A két hónapos előzetes letartóztatásról Nagy elmondta, szerinte elég jó állapotban vészelte át ezt az időszakot Simon. „Azt gondolom, hogy szépen tudta ott strukturálni az idejét, nyilván nem érezte jól magát, és különböző gondjai voltak, de azt gondolom, hogy emelt fejjel megharcolta ezt a történetet, és nem egy megtört ember benyomását keltette azokon a képeken, amelyeken látszik, hogy elhagyta a börtönt” – magyarázta.

Tegnap 21:17

Megtörni látszik a kutasok ellenállása? Hétfő kora délutáni hatállyal a Mol az összes töltőállomásán 10 forinttal csökkentette az üzemanyagok árát, vagyis – nagykereskedelmi árváltozás híján – az árrését. 

Tegnap 18:28

A Szabad Európa kiperelte az autópálya-koncessziós szerződés mellékleteit, és kiderült, hogy 15-17 ezer milliárd forintba kerülhet az adófizetőknek az, hogy a kormány kiszervezte a hazai gyorsforgalmiút-hálózat nagy részét. Az üzletet elnyerő hét magántőkealapról kiderült, hogy négy Szíjj László, három pedig Mészáros Lőrinc kormányközeli üzletember százszázalékos tulajdonában van – írja a lap.

Kedden túlnyomóan derült, száraz időre van kilátás. Európa időjárását egy kiterjedt anticiklon befolyásolja. Napközben többfelé megélénkül, kedden a Dél-Dunántúlon időnként meg is erősödik a délkeleti, keleti szél.