Sertészsírra cserélték a napraforgóolajat egyes konzervekben

Sertészsírra cserélte a napraforgóolajat a Szegedi Paprika Zrt. az általa gyártott konzervekben. A lépésre azért kényszerültek, mert akadozik az étolajimport Ukrajnából. 

2022. május 14., 07:45

Szerző:

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal május elejétől lehetővé teszi a helyettesítő összetevők alkalmazását – adta hírül RTL Híradó. A határozat értelmében, az élelmiszer-előállítók engedélyt kapnak, hogy változtassanak a termékeik receptjén, azzal a kikötéssel, hogy a cserét jelölik a csomagoláson. A lipidológus szakemberek viszont figyelmeztetnek, hogy a túlzott zsírfogyasztás káros az egészségre.

Az egyes helyettesített összetevők, valamint azok helyettesítő alapanyagainak gyűjteménye megtalálható egy külön listában a Szegedi Paprika Zrt. oldalán

Az orosz–ukrán háború miatt az élelmiszerek gyártása is akadozhat, ilyen okok miatt tűnhet el a polcokról a kedvelt csokoládé, a Balaton szelet is

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Shutterstock)

A fertőtlenítési és tisztítási megoldásokat kínáló Ecowian Magyarország Kft., és a Magyar Agrár és Élettudományi Egyetem (MATE) biotechnológiai kutatóintézet kutatócsoportja megtalálta a megoldást a paradicsom- és paprika termesztését veszélyeztető, paradicsom barna termésráncosodás vírussal szemben – közölte Kormos István, a Kft. ügyvezető igazgatója az MTI-vel.