Sérelemdíjat kell fizetnie a kórháznak, mert ágyához kötötték az autista fiút

Sérelemdíjat kell fizetnie a kaposvári kórháznak, mivel megsértették emberi méltóságát, személyes szabadságát, testi épséghez való jogát és a kínzás tilalmához fűződő jogát egy súlyos autizmussal élő fiút, amikor tíz napig szinte végig ki volt kötözve a kórházban.

2022. november 14., 14:11

Szerző:

A bíróság elsőfokon megállapította, hogy megsértették annak a súlyos autizmussal élő fiú emberi méltóságát, személyes szabadságát, testi épséghez való jogát és a kínzás tilalmához fűződő jogát amikor tíz napig szinte végig ki volt kötözve a kórházban – írta a TASZ.

Péter súlyos autizmussal él egy Kaposvárhoz közeli falu végén. Mindennapjait édesanyjával tölti, és ha teheti a természetben tartózkodik. 17 éves korában egy rohama alkalmával a kaposvári kórházba szállították, méghozzá a felnőtt osztályra, ugyanis gyermekpszichiátria nincs ebben az intézményben. Itt azon túl, hogy nem tudták biztosítani azt a figyelmet Péternek, amire szüksége lett volna, azokat a rendelkezéseket sem tartották be, amiket gyerekek pszichiátriai kezelésénél előírnak a jogszabályok. Ez vezetett oda, hogy Péter tíz napon át, az idő nagyrészében ki volt kötözve az ágyához.

A TASZ azért fordult a bírósághoz, mert a kórház ezzel megsértette Péter jogait, hiszen valakit csak akkor lehet lekötözni, ha komoly veszélyt jelent saját magára vagy a környezetére, és még ilyenkor is csupán rövid, átmeneti időre. Kiskorúak esetén két óránként ellenőrizni és dokumentálni kell, hogy indokolt-e a rögzítés. Ez nem véletlen: Péterre olyan súlyos hatással volt a kikötözés, hogy az incidens óta nem tud egyedül elaludni. 

A bíróság most megállapította, hogy az elszenvedett jogsértések miatt sérelemdíj jár Péternek.

(Kiemelt képünkön Péter, kaposvárhoz közeli otthonában. Fotó: TASZ/Pivarnyik Balázs)

Folytatódik a változékony, napos-gomolyfelhős idő a jövő héten; elsősorban a hét elején kell záporra, zivatarra, felhőszakadásra számítani, a hőmérséklet csúcsértéke 25 Celsius-fok körül lesz - derül ki a HungaroMet Zrt. előrejelzéséből.