Selmeczi Gabriella kiborult azon, hogy transz nőknek is jár a kedvezményes nyugdíj

A Fidesz frakcióvezető-helyettese szerint a Fidesz–KDNP álláspontja az, hogy csak biológiai nemek léteznek. Törvénymódosítást sürget. 

2023. július 12., 11:55

Szerző:

A Fejér Vármegyei Kormányhivatal is elismerte, hogy a transz nőknek is jár a „Nők 40” elnevezésű kedvezményes nyugdíjazási lehetőség – közölte oldalán a Háttér Társaság. A bírósági döntést július 6-án ismertette a jogvédő szervezet, így bírósági döntésnek eleget téve a transz nő 40 év munkaviszony után nyugdíjba vonulhat. Ezen borult ki Selmeczi Gabriella, és a Magyra Nemzetnek adott interjújában azt mondta, hogy „a mostani ügyből az is látszik, hogy igenis létezik az LMBTQ-propaganda. Azonban a Fidesz–KDNP frakciószövetségnek változatlanul az az álláspontja, hogy csak biológiai nemek vannak”. Selmeci kijelentette, hogy eset nem maradhat válasz nélkül a jogalkotók részéről, ezért törvénymódosításra van szükség. 

„Felháborító, hogy Magyarországon van olyan bíró, amelyik ilyen ítéletet tud hozni” – húzta alá a Fidesz politikusa, hozzátéve „az ügy durva provokáció és arculcsapása a jogrendszernek. Felháborító, hogy megcsúfolják a Nők 40 kedvezményes nyugdíjazási lehetőséget”. Mint mondta, kíváncsi rá, hogy az érintett bíró részt vett-e valamelyik Soros-szervezet LMBTQ-érzékenyítésén. „Provokálják a magyar társadalmat és azt a törvényhozói akaratot, hogy megtiszteljük a nőket a kedvezményes nyugdíj lehetőségével. Nőként is kikérem magamnak, hogy valaki provokációból visszaéljen a jogszabályok adta lehetőségekkel – mondta Selmeczi. 

A bírósági ügyben érintett transz nő egyébként 2013 óta hivatalos iratai szerint is nő. Női nem és női név szerepel születési anyakönyvi kivonatában, személyi igazolványában, TAJ-kártyáján is – írja a Háttér Társaság. 2021-ben derült ki számára, hogy a nyugdíjfolyósító továbbra is férfiként tartja nyilván, így nem vonatkoznak rá a nők 40 év munkaviszony utáni kedvezményes nyugdíjazására vonatkozó szabályok. A kormányhivatal arra hivatkozva utasította el a transz nő kedvezményes lehetőségét, hogy „a Nők 40” célja a nők kompenzálása a gyermekneveléssel és a családi élet fenntartásával összefüggő szerepvállalásukért. Arra azonban már nem tudott válaszolni a kormányhivatal, hogy akkor miért jár a kedvezmény a gyermektelen vagy egyedülálló nőknek is.  A kérdést az Európai Unió Bírósága már 2006-ban eldöntötte, azonban a kormányhivatal „kekeckedése” miatt mégis a bíróság ítéletére volt szükség – olvasható a sajtóközleményben. 

(Kiemelt képünkön: Selmeczi Gabriella, a Fidesz frakcióvezető-helyettese. Fotó: MTI/Kovács Attila)

Magnézium tablettát szinte mindenki szed, vagy önmagában, vagy valamilyen multivitamin részeként. Azonban egyáltalán nem mindegy, hogyan visszük be a szervezetbe a magnéziumot, mert hiába szedi a legdrágább tablettát, nem fog felszívódni, ha ezt a néhány szabályt nem tartja be.

Újabb rekordot döntött meg Orbán Viktor. A miniszterelnök immáron (2024. október 21-én) 5259 napot töltött el összesen a miniszterelnöki székben.