Elkezdődött Schobert Norbi cégének felszámolása

A Blikk birtokába jutott végzés arról tanúskodik, hogy elindult a felszámolási eljárás az Update jogutódjának számító Free Group Zrt. ellen.

2024. január 20., 11:20

Szerző:

Egy a napokban hatályba lépett bírósági végzés értelmében elindult a felszámolási eljárás az Update jogutódjának számító Free Group Zrt. ellen, amelynek Schobert Norbi a névváltoztatás óta már csak a cégvezetője volt – írja a Blikk.

A lap birtokába került végzés értelmében: „A felszámolási eljárás megindítására irányuló kérelem benyújtásának időpontja: 2023. június 29. napja. A felszámolás kezdő időpontja e végzés Cégközlöny honlapján történő közzétételének napja 2024. január 18.” 


A végzés azt is kimondja, hogy akiknek követelése van a céggel szemben, 40 napon belül kell bejelenteniük követelésüket a megjelölt felszámolónak.

Ahogyan arról a 168.hu is beszámolt, hiába volt bő 1,6 milliárd forintos bevétele a Free Group Kereskedelmi Zrt.-nek (lánykori nevén Norbi Update Lowcarb Zrt.-nek), mínusz 213 millió forintos adózott eredménnyel zárta a 2022-es évet.

„A felszámolás akkor következik el, ha egy cég nem tudja kifizetni a tartozásait. A Free Group ellen több felszámolási kérelmet is benyújtottak a bíróságra, amelyek közül egynek, de feltehetően többnek helyt is adott a bíróság” – magyarázta a Blikknek Tóth Levente, a Bank360 munkatársa.

 Schobert Norba mostani fejleménnyel kapcsolatban nem akart nyilatkozni. Korábban úgy fogalmazott, hogy a cége azért ment tönkre, mert a koronavírus járvány miatti lezárások jelentős bevételcsökkenést és ennek következtében számos bolt bezárását hozták magukkal. Ezután  meg kellett küzdenie a sztrókkal, és a rezsiválság, illetve az élelmiszer-infláció sem segített a cég helyzetén.

2022-ben a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) is eljárást indított a céggel szemben. Akkor a  GVH közleményt tette közzé,a viszgálat eredményét. Arra jutottak, hogy a Norbi Update termékek forgalmazója több szempontból is megtévesztette a fogyasztókat, többek között a termékek hatásáról, összetételéről, illetve a diéták eredményességéről szóló reklámokban. 

Menthetetlen Schobert Norbi cége

A GVH által kiszabott 40 milliós bírságot végül annak ellenére nem fizették ki, hogy részletfizetési lehetőséget kaptak. Már az első részlet befizetését is elmulasztották.így végül végrehajtási eljárás indult a cég ellen. Schobert Norbert szűkszavúan ugyan, de reagált minderre: azt mondta, nem gondolja, hogy ne működött volna együtt a GVH-val, és szerinte a fogyasztók megtévesztésével is felhagyott.

„Ez egy fizetésképtelenségi helyzet, ezzel kimondta a bíróság, hogy a cég nem tud eleget tenni a vele szemben támasztott folyó fizetési kötelezettségeknek. Amikor a végzés megszületik, kijelölnek egy felszámolót, ő az, aki a végzés közzététele után átveszi a cég irányítását. A felszámolási eljárás során feltérképezik a cég vagyonát és azt értékesítve, a céggel szemben támasztott hitelezői igényeket kielégítik” – vázolta röviden dr. Zavaczky Márk András ügyvéd, végrehajtási szakjogász a valószínűsíthető folyamatot a Blikknek.

Hozztette: „Az ügyvezető jogilag marad a helyén, de a további tevékenysége a felszámolóval való megegyezésen múlik. Azonban utóbbi nélkül semmilyen gazdasági döntést nem hozhat. Kizárólag a felszámoló jogosult a cégvagyonnal rendelkezni. A felszámoló törvényességi felügyeletét a bíróság látja el.”

(Kiemelt képünk: Schobert Norbert Fotó: RTL Klub Fókusz)

Tegnap 08:10

Ahogy a tetőzés elhagyta Budapestet, a védekezés fókusza a Duna főváros alatti szakaszára, délre helyeződött át – mondta az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) szóvivője az állami tévében az árvíz kapcsán.