Schmidt Mária: Amerikában boszorkányüldözés folyik, Németországban tapintható a félelem, nem mernek megszólalni

A Terror Háza Múzeum főigazgatója, Schmidt Mária Kovács Zoltán podcastjának vendégeként beszélt arról, hogy Magyarországon sokkal teljesebb a szabadság, mint a marxista Nyugaton.

2022. október 26., 14:48

Szerző:

Schmidt Mária, a Terror Háza Múzeum főigazgatója volt Kovács Zoltán The Bold Truth About Hungary (ford.: A merész igazság Magyarországról) című podcastjának vendégeként beszélt „a kommunizmus káoszába tartó Nyugat harcáról a magyar szuverenitás ellen” – írja a HVG

Schmidt Mária szerint az a legfontosabb, hogy 1990 után Magyarországon megkezdődött a múlt újbóli feldolgozása. Állítása szerint azonban bár a kommunista rendszer megdőlt, a marxizmus megmaradt Magyarországon, és Nyugat-Európában pedig vezető ideológiává vált. Szerinte azonban bizakodhatunk, mert a magyar nemzet képes ellenállni annak, ami Nyugatról ömlik ránk. Brüsszel, Washington vagy Berlin nem tűri az ellentmondást, ezért folytatja a koncepciós pereket Magyarország ellen. 

Schmidt Mária a beszélgetésben azt is kifejezte, hogy úgy érzi, „soha senki nem kérdezte meg tőlünk, milyen volt 45 évig a kommunizmus alatt élni, mert nyugaton ragaszkodnak ahhoz az illúzióhoz, hogy a szocializmus igazságosabb és jobb kort eredményez.” A múzeumi főigazgató szerint a 2015-ös migrációs válság óta világos, hogy a szabadság Magyarországon sokkal teljesebb, mint a Nyugaton. A nyugati politikusok nem szoktak nyíltan fogalmazni, ezért is csodálkoztak rá Orbán Viktorra, mikor nemrégiben interjút adott a német újságíróknak, hogy itt van egy olyan értékrend és gondolatvilág, amiből levezetve a különböző döntések és intézkedések értelmezhetők. 

Mindezek mellett természetesen a leglényegesebb, hogy Schmidt Mária szerint Magyarországon sajtó- és szólásszabadság van, és senkinek nem jut eszébe, hogy a véleménye miatt bármilyen hátrány érhetné. Ezzel szemben Amerikában boszorkányüldözés folyik, Németországban meg tapintható a félelem, és az emberek nem merik kifejezni a véleményüket. 

(Kiemelt képünk: Schmidt Mária, a Terror Háza Múzeum főigazgatója a húszéves Terror Háza Múzeum ünnepi programsorozatát bemutató sajtótájékoztatón az intézményben 2022. február 14-én. Fotó: MTI/Illyés Tibor)