Sargentini azt kérdezi, hogy Magyarországon fenntartanak-e VIP tranzitzónát is Gruevszki kedvéért

2018. november 15., 09:09

Szerző:

Judith Sargentini Twitteren kommentálta a hírt, miszerint Nikola Gruevszki volt kormányfő Magyarországra menekült börtönbüntetése elől. A holland zöldpárti EP-képviselő arról érdeklődött, hogy van-e Magyarországon VÍP tranzitzóna – szúrta ki a 24.hu a bejegyzést.

– Egyszer megkérdeztem a magyar hatóságokat arról, hogy lehetséges- menedékjogot kérni a szerb határnál a tranzitzónán kívül. Azt a választ kaptam, hogy nem. Vajon lecsukják majd Gruevszkit, vagy Budapesten van lehetőség VIP menedékjogi eljárásra is?

– tette fel a kérdést posztjában.

Arra a Magyar Helsinki Bizottság hívta fel a figyelmet, hogy a hatályos törvények szerint útlevél hiányában a macedón exkormányfőnek jelenleg a magyar-szerb határon lévő tranzitzóna egyik konténerépületében kellene várakoznia, amíg a menedékkérelmét elbírálják.

A hivatali visszaélés miatt elítélt macedón politikus jelenleg Budapesten tartózkodik. A magyar belügyminisztérium megerősítette, hogy politikai menedékjogot kért, a macedón tárca pedig bejelentette, hogy kérték Gruevszki kiadatását Magyarországtól.

 

 

 

Április 16-án, kedden elindult a központi szúnyoggyérítés, amelyet évek óta a katasztrófavédelem irányít. Tavasszal túlnyomórészt a lárvák elleni biológiai védekezés zajlik. A szúnyogok tenyészőhelyén egy természetes baktérium által termelt fehérjét tartalmazó készítményt juttatnak a vízbe. Ez a fehérje a kijuttatott dózisban kizárólag a csípőszúnyogok lárváit pusztítja el, minden más élőlényre, még az árvaszúnyogokra is ártalmatlan.