Egyre több magyar gondolja úgy, hogy esélye sincs saját lakáshoz jutni

Jelentősen nőtt a 30-59 évesek körében azok aránya, akik úgy látják, hogy saját erőből nem sok esélyük van lakáshoz jutni – derült ki a K&H tavalyi harmadik negyedévben készült felméréséből, amely a harmincas-negyvenes-ötvenes korosztály lakáskilátásait vizsgálta.

2024. február 2., 18:06

Szerző:

Az összefoglaló szerint az elmúlt négy évben 64 százalékról 75 százalékra nőtt a korosztály esetében a saját lakással rendelkezők aránya. A lakással nem rendelkezők 52 százaléka ugyanakkor azt mondta, hogy nincs esélye saját ingatlanhoz jutni, ha nem örököl vagy kap egy lakást ajándékba. Egy évvel korábban még a válaszadók 44 százaléka, 2021 harmadik negyedévében pedig 42 százaléka nyilatkozott így – közölte a pénzintézet.

A lakásbérlés pénzpocsékolás, a saját lakás a cél

Miközben sokan nem látnak lehetőséget saját lakás vásárlására, a megkérdezettek 62 százaléka úgy véli, hogy mielőbb el kell érni ezt a célt, mert a lakásbérlés pénzpocsékolás. A nem saját tulajdonban lévő ingatlanban élőknek 56 százaléka mondta ugyanezt.

A válaszadók negyede gondolja, hogy az emberek túl nagy jelentőséget tulajdonítanak a saját lakásnak, és feleslegesen sok anyagi terhet bevállalnak érte. A válaszadók 19 százaléka mondta, hogy mára felértékelődött a mobilitás, és gyakran érdemesebb lakást bérelni, mert a saját kézben lévő ingatlan túl sok kötöttséget jelent. Emellett 9 százalékos tábort alkotnak azok, akik úgy látják, hogy az egész életüket le tudnák élni egy bérleményben.

A K&H „biztos jövő” kutatás célja, hogy negyedévente bemutassa a 30-59 éves lakosság biztonságérzetében bekövetkezett változásokat. A megkérdezettek száma negyedévente 500, összetételük nem, kor, régió és településtípus alapján reprezentálja a 30-59 éves magyar lakosságot. A felmérés 2023. szeptember 1-16. között készült.

Lakáshitel – Három banknál már 10 százalék önerő is elég

Amikor a lakáshitel kerül szóba, akkor az egyik legfontosabb kérdés az, hogy honnan lehet előteremteni a minimálisan elvárt 20 százalék önerőt. Érthető, hiszen ez egy 80 millió forint vételárú ingatlan esetében 16 millió forint saját forrás meglétét feltételezi. A Bankmonitor szakértői szerint ráadásul a bankok nem is feltétlenül elégszenek meg 20 százalékkal, reálisabb 30-50 százalékkal kalkulálni. Van azonban egy lehetőség, amikor 10 százalék önerő is elegendő lehet, ám ez egyelőre csak három hazai banknál elérhető.

A jelzáloghiteleknél általános szabály, hogy a forgalmi érték legfeljebb 80 százalékát hitelezheti meg a bank, a fennmaradó részt saját forrásból kell tudni biztosítani. Ezt az összeget nevezzük önerőnek. Viszont bizonyos feltételek teljesülése esetén akár 90 százalékot is finanszírozhatnak a bankok, vagyis például egy 80 millió forint vételárú ingatlan megvásárlásához 16 millió forint helyett akár 8 millió forint saját megtakarítás is elegendő lehet.

Lakáshitel 10 százalék önerővel?

A 32/2014. (IX. 10.) MNB rendelet meghatározott feltételek teljesülése esetén lehetővé teszi, hogy a bankok a forgalmi érték akár 90 százalékáig hitelezzenek egy lakásvásárlást, ami 10 százalékos önerőt jelent. Ez vonatkozhat a használt és újépítésű lakás megvásárlására, építésre igényelt hitelekre egyaránt, mint ahogy az új, maximum 3 százalékos fix kamatú CSOK hitelnél is elérhető a lehetőség. Építési hitelek esetében a forgalmi érték alatt természetesen a várható forgalmi érték értendő.

Ehhez azonban meg kell felelni a jogszabályban rögzített személyi feltételeknek:

• az igénylők (valamennyi az ügyletben szereplő adós és adóstárs annak számít) egyike sem töltötte be a kérelem befogadásakor a 41. életévét és
• egyikük sem rendelkezett/rendelkezik lakásban 50 százalékot elérő tulajdoni hányaddal. Fontos, hogy 50 százalékos tulajdoni hányad már nem elfogadható!
• Illetve kizárólag olyan lakástulajdonnal rendelkeztek/rendelkeznek, amely jogszabályon alapuló haszonélvezeti joggal terhelt. Ilyen lehet például egy özvegy házastárs haszonélvezeti joga.

Azt, hogy az igénylő milyen ingatlantulajdonnal rendelkezik, egy 30 napnál nem régebbi ingatlantulajdon fennállásáról szóló hatósági bizonyítvánnyal kell a bank felé igazolni, amelyet díj ellenében a földhivataltól lehet beszerezni. Mivel az igazoláson az ingatlanok címe és helyrajzi száma nem szerepel, erről az igénylőnek nyilatkoznia kell. Ugyancsak nyilatkozni kell arról is, ha valaki korábban rendelkezett lakástulajdonnal.

A Bankmonitor szakértői szerint jelenleg mindössze három banknál, az OTP Banknál, az Erste Banknál és a K&H Banknál lehet meghatározott feltételek teljesítésekor 10 százalékos önerővel lakáshitelt igényelni, ám a lehetőségek nem mindenütt azonosak. Emiatt célszerű alaposan tájékozódni igénylés előtt.

(Kiemelt kép: Dimény András)

A Diákhitel Központ korábbi vezetőjének, Varga Judit volt férjének elmondása szerint a legfelső politikai körökből nem kapott támogatást az elmúlt hetekben, de belső fideszes körökből igen, „illetve olyan helyekről is kaptam támogatást, amit nem gondoltam”. Példaként egyházi vezetőket, régi barátokat, illetve a Történelmi Magyar Családok Szövetségét említette – derül ki Magyar Péter Telexnek adott interjújából.

Amióta mérik, most először a legszegényebb magyar régió is eléri az EU fejlettségének felét, de a fél ország az uniós lista leghátsó részén van – sőt, ha a francia tengerentúli helyek nélkül számolunk, akkor a Dél-Alföld is visszacsúszott az európai legszegényebb húszba. Budapest eközben még jobban teljesít, az országból a főváros és környéke tudott szebb növekedést felmutatni - írja a hvg.hu.

Demeter Szilárd, a Petőfi Irodalmi Múzeum (PIM) jelenlegi főigazgatója nyerte a Magyar Nemzeti Múzeum (MNM) főigazgatói pályázatát – közölte az Index információi szerint Csák János kulturális és innovációs miniszter a Nemzeti Kulturális Tanács mai, keddi ülésén.