Rusvai szerint akár jó hír is lehet az omikron

De ehhez tudni kell, hogy mennyire fertőző és milyen a megbetegítőképessége.

2021. december 5., 11:10

Szerző:

„Az lenne a jó hír, ha kiderülne, hogy a vírus terjedőképesebb, mint a korábbi változatok, viszont a megbetegítőképessége jóval alatta marad az eddigi változatoknak” – ezt mondta az ATV Híradónak Rusvai Miklós az új koronavírus-mutációról. A virológus szerint ez lenne a legkedvezőbb forgatókönyv.

Rusvai azt mondta, minden virológus ezt szeretné, ugyanis  így gyorsabban kialakulna a nyájimmunitás. „És, ha az így kialakuló védettség a korábbi változatok ellen is és az új változat ellen is védelmet szolgáltat, akkor mondhatjuk azt, hogy ez számunkra kedvező változás lenne az omikron esetében” – tette hozzá. 

Viszont hagnsúlyozta, hogy ez még csak egy lehetőség, ugyanis még nincs érdemi információ arról, hogy az európai emberekre miként hat az omikron-variáns. Eddig klinikai adatok csak Dél-Afrikából származnak, de ott más a lakosság összetétele – részletezte a virológus. „Többnyire fiatal, egészséges szervezetekben okozott eddig fertőzést a vírus és úgy tűnik, hogy bennük súlyos károsodást nem idézett elő” – tette hozzá.

(Kiemelt képünk illsuztráció. Kiemelt kép: Egészsgügyi dolgozók mintát vesznek egy gyermektől koronavírus teszthez Vuhanban, 2021. augusztus 3-án. Fotó: STR/AFP)

Az idei tél eddigi leghidegebb szakasza jöhet: a jövő hét elején számottevő talajfagy is kialakulhat, és a hideg a növényeket is nyugalomra inti – írta az Országos Meteorológiai Szolgálat csütörtökön közölt agrometeorológiai elemzésében.