Rusvai Miklós: Még májusban véget érhet a harmadik hullám

Minél több az oltott, a környezet vírusterhelése annál jobban csökken, ezáltal a vírus átadásának lehetősége egyre kisebb lesz.

2021. május 16., 13:03

Szerző:

Javulnak a járványügyi mutatók: a legutóbbi adatok alapján csökkent a szennyvízben a vírus örökítőanyagának mennyisége. Ez is azt jelzi, hogy május végére lecsenghet a harmadik hullám – mondta Rusvai Miklós virológus az M1-en vasárnap.

Hozzátette: az oltottaknál a vírus legfeljebb a felső légutakban, az orrüregben-garatban tud megtelepedni, ahonnan kis mennyiségben ürül. Ezzel szemben a nem oltottak szervezetében az egész szervezet válik „vírusgyárrá", a test sejtjeinek rendkívül nagy részében tud elszaporodni és tömegesen ürül. Az oltottak esetében a környezet vírusterhelése erőteljesen csökken, ezzel a vírus átadásának lehetősége kicsi lesz. Legfeljebb enyhe tünetek alakulhatnak ki náluk, de nem kerülnek lélegeztetőgépre, és nem halnak meg.

Kitért arra is, hogy a különböző oltóanyagok kombinálására szükség lehet, mivel nem minden országban áll rendelkezésre ugyanaz az oltóanyag. Az is lehetséges, hogy a jövőben az újfajta mutánsok ellen kombinálják a vakcinákat. Ha pedig valaki az egyik típusú vakcinára allergiás, nála mással kell folytatni az oltást – mondta.

(Kiemelt kép: M1)

Magyar Péter, a Tisza Párt alelnöke és EP-listavezetője közzétette annak a szavazásnak a végeredményét, amelyen eldőlt, hogy kik és milyen sorrendben szerepelnek majd a párt listáján.

Tegyünk világos vállalást: amíg nemzeti kormány áll az ország élén, Magyarország nem lép be az orosz-ukrán háborúba senkinek az oldalán. De ha nem a Fidesz és a KDNP, ha nem a nemzeti erők kezében lenne a kormány, Magyarország már nyakig benne lenne a háborúban - közölte Orbán Viktor miniszterelnök pénteken, a Fidesz-KDNP európai parlamenti választási kampányindító rendezvényén a Millenárison.