Róna Péter: az évtized végére hazánk lesz az unió legszegényebb és leggyorsabban fogyó nemzete

A NER erőszakkal kényszeríti rá a társadalomra az általa jónak tartott átalakulást – mondta Róna Péter közgazdász a Magyar Hangnak adott interjújában

2021. szeptember 25., 15:49

Szerző:

Róna Péter magyar közgazdász, aki 1956-ban emigrált az Egyesült Államokba, később visszatért Magyarországra, ezután lett Első Magyar Alap elnök-vezérigazgatója, illetve a második Gyurcsány-kormány tárgyalóbizottságának tanácsadója. A Magyar Hang készített vele egy interjút, amelyben baljós jóslatát és elméletét osztotta meg, azzal kapcsolatban, hogy az orbáni modell velejárója az unió elhagyása lesz.

„Az uniós csatlakozás óta egyetlen nemzetként képtelenek voltunk közelebb kerülni a közösség átlagos életszínvonalához, illetve gazdasági fejlettségéhez”

– mondta Róna Péter közgazdász a Magyar Hangnak adott interjújában. Azzal folytatta, hogy az évtized végére hazánk lesz az unió legszegényebb és leggyorsabban fogyó nemzete.

„S bár a folyamat már korábban indult, tény, hogy az orbáni rendszer ezt nem tudta és talán nem is akarta megakadályozni”

– fogalmazott a Magyar Hangnak. 

Róna Péter azt is elmondta: „az Orbán által favorizált felülvezérelt gazdasági felzárkózás modellje előbb-utóbb felülvezérelt társadalmi átalakulást eredményez, és később ez lesz a halála. Számos példát láttunk erre Mussolini Olaszországától, a Szovjetunión keresztül egészen Kínáig – és még lehetne sorolni. Alig-alig van kivétel, talán csak Szingapúr és Dél-Korea, mert ott a korrupt politikai vezetést azonnal leváltották, amint kiderült róluk, hogy nem tisztességesek” 

A modern társadalomban az dönti el, hogy az adott ország sikeres vagy sem, hogy mennyire tud alkalmazkodni a tudomány és technológia által őrületes gyorsasággal kitermelt körülményekhez. A bukás oka a felülvezérelt társadalmakban, hogy nem engedi, hogy erre az alkalmazkodásra békésen, saját erőből kerüljön sor, hanem belenyúlt a folyamatba, olyan tempót diktál, amit a társadalom nem képes követni. Éppen ezért a hatalom, ha úgy tetszik a NER, erőszakkal kényszeríti rá a társadalomra az általa jónak tartott átalakulást, ez pedig a diktatúra kifejlődéséhez vezet – tette hozzá Róna Péter.

(Kiemelt kép: Róna Péter egy LMP-s konferencián szólal fel 2013-ban. Forrás: LMP Facebook-oldala)