Rogán kabinetfőnöke kimaradt a Schadl-ügy vádiratából

A nyomozati iratok szerint Schadl György egyetemi vizsgákat intézhetett Nagy Ádámnak, Rogán Antal kabinetfőnökének, ám a vádiratból nem csak ő, hanem más súlyos részlet hiányzik.

2022. december 5., 12:32

Szerző:

A Központi Nyomozó Főügyészség hét pontban, egy sor bűncselekménnyel vádolja Schadl Györgyöt, a Magyar Bírósági Végrehajtói Kar elnökét és Völner Pál volt igazságügyi államtitkárt és társaikat, de a vádemelésben egy szó sem szerepel Nagy Ádámról, a Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető Rogán Antal kabinetfőnökéről és arról, hogyan segített neki Schadl György a jogi diplomához szükséges vizsgák megszerzésében. A vádirat nem említi meg azt sem, hogy Schadl jogellenesen használt egy kék villogót az autóján, hogy rendszeresen a buszsávban is tudjon haladni a Skoda Superbjével, illetve azt sem, hogy Schadl ki akart szorítani egy másik bírót a praxisából. 

A tanársegédet felfüggesztették, de nem tett elismerő nyilatkozatot

A 24.hu szerint több szempontból is érdekes, hogy Nagy Ádám ügye végül nem került bele a vádiratba. A vizsgák megszerzésében a nyomozati anyagok szerint közreműködő tanársegéd, Mészáros Pál Emil vizsgáztatási jogát az eset után felfüggesztették, és a Pécsi Tudományegyetem jogi karának dékánja, Fábián Adrián beismerte: a tanársegéd nem kapott kenőpénzt, csupán baráti szívességet tett, és nagyon megbánta tettét. Ezzel szemben a 24.hu-nak Mészáros Pál Emil azt írta, hogy nem tett elismerő nyilatkozatot a vizsgaszabályzat megszegésével kapcsolatban. 

Az ügyészség hallgat

A nyomozati iratok szerint Schadl György nem csak Nagy Ádámnak, hanem Völner Pál egyik rokonának vizsgáiban is közreműködhetett, ám a vádiratban már ez sem szerepel. Az ügyészség a 24.hu arra a kérdésre, hogy kihallgatták-e Nagy Ádámot, azt a választ adta, hogy mivel az ügy bírósági szakaszban van, az eljárásról az október 24-én kiadott közleményen túl további információval nem szolgálhat.

Az ügyészség Schadl Györgyre tíz, míg Völner Pálra nyolc év börtönt kért beismerés esetére. Előbbire 200, utóbbira 25 millió forint pénzbüntetés kiszabását is indítványozták, továbbá mindkettőjüknél tíz év közügyektől eltiltást, a jogi végzettséghez kötött foglalkozástól végleges hatályú eltiltást kértek, valamint vagyonelkobzást a jogtalan gazdagodásuk erejéig.

(Kiemelt képünk: Schadl György - kisiparos, éjszakai vállalkozó - Fotó: Miskolci Egyetem)

 

Megszűnik november 4-től a Keszthelyi Kórház szülészet-nőgyógyászati fekvőbeteg osztálya, ugyanakkor a szülészet-nőgyógyászati járóbeteg ellátás, a terhesgondozás és a nőgyógyászati szakellátás változatlanul elérhető lesz.