Ózdon is betalált a rezsimumus

Akár csődbe is mehet a következő költségvetési évben Ózd, ha nem kap állami segítséget többek között a köznevelési intézmények rezsiszámlájához.

2022. augusztus 31., 11:35

Szerző:

Janiczak Dávid, Ózd városának polgármestere a lapunk kérdéseire válaszolva elmondta, hogy az óvodák, illetve valamennyi önkormányzati intézmény fenntartása és működtetése – a rezsicsökkentés korlátozásával – komoly terhet ró az önkormányzatra. 

Jövőre Ózdot is lenyelheti a rezsimumus

„Jelenleg folyamatosan egyeztetünk az intézményeink, cégeink vezetőivel, hogy hol és milyen takarékossági intézkedések bevezetésével tudunk a rezsiköltségeken csökkenteni a szolgáltatások színvonalának jelentős csökkenése nélkül (ebben a fatüzelésre való átállás technikai okok miatt nem szerepel). Eddigi takarékos gazdálkodásunk alapján azt látjuk, hogy az idei évet, az egyéb célokra képzett tartalékaink felhasználásával, be tudjuk fejezni, ám a 

következő költségvetési évben mindenképpen szükség van kormányzati segítségre.”

Arra a kérdésünkre, hogy az élelmiszer alapanyag-árak növekedésével emelniük kell-e a közétkeztetés díját, Janiczak azt felelte: a gyermekétkeztetést úgy tudják megoldani, hogy 2022. szeptember 1-től megemelik az étkeztetésben alkalmazott nyersanyagnormát – ami a téritési díj alapja is egyben –, így a jelentősen megnövekedett élelmiszer alapanyag-árak mellett is eleget tudjanak tenni a közétkeztetésre vonatkozó táplálkozás-egészségügyi előírásoknak. 

„Az Ózdon alkalmazott nyersanyagnorma még így is az egyik legalacsonyabb a térségben. A normaemeléssel járó térítési díj emelés azonban városunkban csak nagyon kevés családot érint, hiszen a többség ingyenesen vagy kedvezményesen étkezik” – közölte Janiczak. 

(Kiemelt fotónk: A behavazott ózdi városközpont. MTVA Fotó: Molnár-Bernáth László)

 

Magyarország gázellátása biztosított és az lesz a téli hónapok alatt is - mondta a Külgazdasági és Külügyminisztérium kétoldalú kapcsolatok fejlesztéséért felelős államtitkára az M1 aktuális csatorna kedd esti műsorában.

A parlament 151 igen, 12 nem szavazattal és 19 tartózkodás mellett fogadta el az európai uniós költségvetési források felhasználásának ellenőrzésével összefüggő egyes, a közfeladatot ellátó közérdekű vagyonkezelő alapítványokat, a Nemzeti Adó- és Vámhivatalt, valamint az Európai Csalásellenes Hivatal ellenőrzéseit érintő törvények módosítását.

Orbán Viktor miniszterelnök a Karmelita kolostorban fogadta Savkat Mirzijojevet, Üzbegisztán köztársasági elnökét, közölte az MTI-vel Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóirodát irányító helyettes államtitkár kedden.