Rétvári Bence tényleg azzal büszkélkedik, hogy a Fidesz-KDNP nyolc év alatt 4, illetve 5 ezer forinttal emelte az ápolásit díjat

Magyarországon, ha egy szülő magára marad súlyos beteg gyermekével, a kiemelt ápolási díj és emelt családi pótlék összege együtt is csupán 75 815 forint, miközben egy tartós ápolásra szoruló gyermek ellátása komolyabb költségekkel jár.

2018. június 14., 14:50

Szerző:

Igencsak meghökkentő választ adott Kásler Miklós emberi erőforrás miniszter nevében parlamenti államtitkára, a KDNP-s Rétvári Bence. A magát kereszténydemokratának mondó politikus ugyanis Szabó Tímea írásbeli kérdésére, miszerint „Tervezi-e a kormány az ápolási díj emelését, illetve az otthonápolás munkaviszonyként történő elismerését?"  arról kezdett értekezni, hogy mennyi mindent is tett az elmúlt két Orbán-kormány nyolc év alatt azokért, akik napi 24 órában dolgoznak, hiszen súlyos beteg hozzátartozóikat felügyelik, s látják el teljes körűen.

Rétvári Bence
Fotó: MTI/Kovács Tamás

Rétvári azzal állt elő

„Az otthonápolást végzők támogatása, családjaik szociális biztonságának erősítése a kormány kiemelt célkitűzése. Az elmúlt években számos intézkedés történt annak érdekében, hogy a hozzátartozóikat ápoló személyek e tevékenységüket kedvezőbb feltételek között végezhessék. Az ápolási díj összege 2010 óta többször, az ellátott hozzátartozó állapotától függően eltérő mértékben emelkedett. Alapösszege a 2010. évi 28.500 forinthoz képest 2018-ra 32.600 forintra, az emelt összegű ellátás 37.050 forintról 44.250 forintra emelkedett. Ezzel egyidejűleg bevezetésre került a legsúlyosabb állapotú hozzátartozókat ápolók részére a kiemelt ápolási díj, amelynek havi összege 2016-ban 53.100 forint volt, de 2018-ra 58.680 forintra emelkedett. Fontos kiemelni ugyanakkor, hogy 2010 és 2018 között 63 százalékkal, 37.050 forintról 58.680 forintra nőtt a legsúlyosabb állapotú hozzátartozót gondozók ellátása. Az új Kormány célja a díjak további emelése.

(...)

Meggyőződésünk, hogy a családtagjaikat gondozó, ápoló hozzátartozók megbecsülésre méltó feladatot teljesítenek. Ezért a hozzátartozóikat ápoló-gondozó személyek támogatására törekszünk."

Fotó: Facebook

Mindez különösen pikáns annak fényében, hogy csütörtök estig már 15 ezen aláírták a Lépjünk, hogy léphessenek! Közhasznú Egyesület petícióját arról, hogy az otthoni ápolás munka, amelyért munkabér jár. A tartósan beteg gyermekek és felnőttek otthoni ápolása ma Magyarországon nem számít foglalkoztatási jogviszonynak.

Az államtitkári válasszal szemben ugyanis az otthoni ápolást végzők csupán segélyre jogosultak, amelynek összege a kiemelt kategóriában is csak 52800 forint (ennyit kapnak kézhez az érintettek), ráadásul ma Magyarországon 12 ezer ember gondozza ennyi pénzből súlyosan beteg hozzátartozóját.  

Tavaly novemberben Balog Zoltán akkori humánerőforrás-miniszter valóban benyújtott egy javaslatot, hogy havi 50 ezer forint támogatást kapjanak nyugdíj mellé azok, akik legalább húsz éve otthon ápolják családtagjukat, ám ez az intézkedés végül csak 5 százalékát érintette az otthoni betegápolást végzőknek, ami nagyjából 200 embert jelent. Ezenkívül volt egy öt százalékos emelés az ápolási díjban, ami körülbelül 1500 forint, tehát a tényleges segítségnyújtás elmaradt.

Így a legmagasabb ápolási összeg valójában ma is 52 800 forint.

Van, akinek egy életen át fogni kell a kezét, s ezt ki más is tenné meg, mint édesanyja vagy édesapja

A civilek szerint – mint arról már írtunk – a halmozottan sérült emberek intézményi elhelyezése ellátottanként körülbelül annyiba kerül, mint a minimálbér nettó összege, ezért emberségesebb és gazdaságosabb, ha ezt az összeget a betegek otthoni ellátásának biztosítására költi az állam.

Magyarországon, ha egy szülő magára marad súlyos beteg gyermekével, a kiemelt ápolási díj és emelt családi pótlék összege együtt 75 815 forint, miközben egy tartós ápolásra szoruló gyermek ellátása komolyabb költségekkel jár.

A környező országokban gazdaságilag és társadalmilag mindenhol elismertebb az otthoni ápolást végzők munkája és nem jelenti a háztartás ellehetetlenülését, ha tartós beteg él a családban. A magyarországi 52 800 forintos legmagasabb összeghez képest 

  • Csehországban a kiemelt ápolási díj 180 ezer forintnak megfelelő összeg havonta;
  • Horvátországban 445 euró (140 ezer forint);
  • Romániában ápoló asszisztensnek hívják, aki ezt a munkát végzi, és míg tavaly 1250 lejt, 87 ezer forintot kapott havonta, idén már 1900 lejt, azaz 130 ezer forintot, az összeg jövőre is nőni fog;
  • Szlovákiában az otthoni ápolók bére 435 euró (138 ezer forint), augusztustól pedig a fogyatékkal élő emberek további 300 euró családi pótlékot kapnak;
  • Ausztriában a 24 órás otthoni ápolásért kerek 2000 euró (640 ezer forint) jár.

Ezzel szemben a 168 Óra nemrégiben bemutatott egy családot, Doán-Sárvári Mariannt és gyermekeit, akik közül az édesanya súlyosan sérült lányát, Tíciát ápolja éjjel-nappal, s így élnek 70 ezer forintból.

Mindezekhez képest azonban Rétvári Bence arra büszke, hogy 4, illetve 5 teljes ezer forintnyi emelést hajtottak végre 8 év alatt.

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén is: a hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok. A szél erős, olykor viharos lesz és többfelé lehet eső, zápor, akár zivatar - derül ki a HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.

Nem sok jóval kecsegtet az időjárás: marad az április első felének megfelelő hőmérséklet és éjszakánként talajmenti, a fagyzugos helyeken gyenge fagyok veszélyeztetik a gyümölcstermést - írta a HungaroMet Zrt. csütörtöki agrometeorológiai elemzésében.