Rétvári Bence felsorolta a konténer iskolák nagyszerű előnyeit

Ahol nincs elég tanterem a diákok számára vagy tanításra már nem alkalmas egy iskola a fizikai állapota miatt, ott konténerekben kell megoldani az oktatást.

2023. szeptember 28., 08:23

Szerző:

Az országban egyre több helyen tanulnak konténerekben a gyerekek különféle okok miatt, vagy az iskolaépület állapota nem megfelelő, vagy több az osztály, mint a tanterem. Mellár Tamás a Párbeszéd politikusa szerint mindenki beláthatja, hogy egy konténer nem jelent megfelelő környezetet a tanuláshoz, ezért rákérdezett Pintér Sándor belügyminiszternél, országosan hány ilyen tanterem van használatban.

A válasz ezúttal sem a minisztertől érkezett, Rétvári Bence államtitkár válaszolt. Szerinte a konténeriskolák telepítése előtt a tankerületi központok mindig megvizsgálják, hogy saját intézményrendszerükön belül van-e lehetőség úgy elhelyezni a gyermekeket, hogy az ne jelentsen sem a családoknak, sem a pedagógusoknak aránytalan terhet. Ha erre nincs lehetőség, akkor a konténeriskola átmeneti megoldás lehet.

Rétvári Bence válaszából az is kiderült, hogy ő maga nem aggódik annyira a konténeres oktatás miatt.

A 24.hu azt írja, az államtitkár szerint így a gyerekeknek van lehetősége továbbra is ugyanabba az iskolába járni. A konténerek úgy kerülnek kialakításra, hogy a hatályos ágazati jogszabályoknak megfelelően biztosítható legyen a biztonságos nevelő-oktató munka és az ahhoz szükséges tárgyi feltételek. A konténeres tantermekben történő tanulói elhelyezés modern, megfelelő, jól felszerelt, ápolt és egységes környezetet biztosít. Az egységek önállóan hűthetők, szaniterkonténeres elhelyezések lehetségesek, nem kell tartani beázástól, megfelelő tűzvédelmi és szigetelési normatívával rendelkeznek – sorolta az államtitkár.

 

Rétvári Bence ugyanakkor arra nem vesztegetett szót, hogy a konténeres tanítás pontosan hol és hány diákot érint, illetve mikorra lesznek úrrá a szerinte átmeneti helyzeten.

(Kiemelt kép: Gyömrői Fekete istván Általános Iskola honlapja)