Rétvári Bence: Ki kell fizetni a pedagógusok túlóráit

Rétvári Bence belügyminisztériumi államtitkár budapesti sajtótájékoztatóján kijelentette, hogy a kormány nagyon fontos, egyik elsődleges feladata a pedagógusok béremelése.

2022. december 7., 12:25

Szerző:

A sajtótájékoztatón a Blikknek a PDSZ által frissen megnyert perrel kapcsolatban azt is elmondta: „Van egy meghatározott órakerete a pedagógusoknak és ami azon túli óra, amit vállalnak, természetes, hogy azt mindenki számára ki kell fizetni. Az iskolákban az igazgatók, gazdasági vezetők ezt megteszik, ha volt egy-egy eset, ahol ez nem fizettek, ott nyilván meg fog történni, erre a fedezet minden tankerület költségvetésében rendelkezésre áll.”

Rengeteg túlórát nem fizettek ki a pedagógusoknak

A bíróság ítélete szerint a napi 8 órát meghaladó munkavégzés esetében túlórapénz jár a pedagógusoknak. A tankerületi központok ezt sok esetben arra hivatkozva nem fizették ki, hogy esetleges túlórákat a tanárok heti 32 órás kötött munkaidejébe, amiből csak 22-26 óra a tanítás, az esetleges plusz órák beleférnek. Ebbe azonban nem számolták bele az esetleges helyettesítést, illetve a munkaidőn kívüli osztálykirándulások szervezését és egyebeket – a bírósági ítélet ezeket is érintve kimondta, hogy a Pedagógiai Programban rögzített iskolán kívüli programok – pl. tanulmányi kirándulás – esetében az adott teljes nap vonatkozásában jár a pedagógus részére a végrehajtási rendelet 33. §-a szerinti átalánydíjazás.

A PDSZ ügyvivője, Nagy Erzsébet korábban elmondta, hogy az eddig ki nem fizetett, a munkavégzés előtt négy napon belül elrendelt ingyenmunkáért óránként 150%-os, szombaton 200%-os többletdíjazás jár, amelyre az igényt 3 évre visszamenőleg lehet érvényesíteni.

Az államtitkár szerint nagyobb béremelést hajthatna végre az uniós pénzekből

Rétvári Bence a sajtótájékoztatón kiemelte: mindenképpen növelik a pedagógusok bérét, ám a kormány jobban szeretné, ha ehhez uniós források is jönnének, mert akkor jelentősebb emelést hajthatnának végre a következő három évben.

A több, mint 100 ezer szülő által kitöltött, KRÉTA-ban megküldött konzultációról, melyben a különórák és a sportolási tevékenységek mellett arra is válaszoltak, hogy mi a véleményük arról hogy a tanárok a tanulókat is bevonják a tiltakozásokba, az államtitkár így nyilatkozott: „Nagyon népszerű ez a konzultáció, ma hajnalban a 100 ezret átlépte a válaszadók száma. Soha ennyi szülő nem mondta el a véleményét az oktatásról, és nagyon köszönjük a szülőknek, számukra és számunkra is a gyermek az első.”

Rétvári Bence rámutatott, hogy az új kormány felállása óta ötször tárgyalt a pedagógusok sztrájkbizottságával. Az államtitkár hozzátette: most december 15-ig minden szülőnek megvan a lehetősége arra, hogy elmondja a véleményét.

(Kiemelt képünk: Rétvári Bence, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára napirend előtti felszólalásra válaszol az Országgyűlés plenáris ülésén 2022. december 5-én. Fotó: MTI/Balogh Zoltán)

 

Megtörni látszik a kutasok ellenállása? Hétfő kora délutáni hatállyal a Mol az összes töltőállomásán 10 forinttal csökkentette az üzemanyagok árát, vagyis – nagykereskedelmi árváltozás híján – az árrését. 

A Szabad Európa kiperelte az autópálya-koncessziós szerződés mellékleteit, és kiderült, hogy 15-17 ezer milliárd forintba kerülhet az adófizetőknek az, hogy a kormány kiszervezte a hazai gyorsforgalmiút-hálózat nagy részét. Az üzletet elnyerő hét magántőkealapról kiderült, hogy négy Szíjj László, három pedig Mészáros Lőrinc kormányközeli üzletember százszázalékos tulajdonában van – írja a lap.

Kedden túlnyomóan derült, száraz időre van kilátás. Európa időjárását egy kiterjedt anticiklon befolyásolja. Napközben többfelé megélénkül, kedden a Dél-Dunántúlon időnként meg is erősödik a délkeleti, keleti szél.

Olyan szabályokat akartak bevezetni a koreaiak által vezetett iváncsai akkumulátorgyárban, ami kiverte a biztosítékot a magyar munkavállalóknál. Nem mondják meg, mi az oka, ha rosszul lesznek a dolgozók a munkahelyükön, a szigorú biztonsági előírásokra viszont nagyon odafigyelnek, a telefonok kamerája le van takarva, amit a biztonsági szolgálat ellenőriz is. A Házon kívülnek az iváncsai akkumulátorgyár két dolgozója mesélt arról arc és név nélkül.