Republikon: a kormánypárti szavazók negyede helyesli az Oroszország elleni szankciókat

A Fidesz-KDNP szavazók negyede is egyetért az Európai Unió Oroszország elleni szankcióival, derül ki a Republikon Intézet legfrissebb kutatásából, amit a háború kitörésének egyéves évfordulóján készítettek.

 

2023. február 28., 11:58

Szerző:

Saját szavazóik jelentős része is ellentmond a kormány álláspontjának – legalábbis az ezerfős telefonos kutatás adatai ezt mutatják. A nemzeti konzultációra hivatkozva állítja a kormánypropaganda, hogy a magyarok 97 százaléka ellenzi az uniós szankciókat. A február 10. és 15. között végzett kutatás szerint azonban a válaszadók 46 százaléka egyetért a szankciókkal, és mindössze 32 százalék ellenzi.

A mérések alapján élesen elválik az ellenzékiek és Fidesz-szavazók véleménye szankciók kérdésében – olvasható a Republikon elemzésében. Míg a 2022-ben együttműködő ellenzéki pártok (DK, Momentum, MSZP, LMP, Jobbik, Párbeszéd) szavazóinak több mint kétharmada (68%) támogatja, addig a Fidesz-KDNP szavazóinak 60 százaléka elutasítja a szankciókat.

Az intézet mérése szerint a Fidesz-KDNP szavazók 23 százaléka, azaz közel egynegyede valójában támogatja a szankciókat és kevesebb, mint kétharmaduk ért egyet a szankcióellenes állásponttal. Érdekes eredmény, hogy ez utóbbi véleményt fogalmazta meg a hatpárti ellenzék szavazóinak 7 százaléka is.

(Kiemelt kép: A nemzeti konzultációt hirdető plakát Budapesten, az V. kerületi Szabadság téren 2022. október 19-én. Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)