Republicon: tovább nőtt a bizonytalan szavazók aránya

 Egy most vasárnapi választáson az LMP és az MSZP is parlamentbe jutna.

2023. november 7., 09:58

Szerző:

Háromból egy választónak nincs pártja, a Fidesz-tábor hónapok óta tartó lemorzsolódása megtorpant, a Momentum népszerűsége féléves mélyponton van. Egy most vasárnapi választáson az LMP és az MSZP is parlamentbe jutna – derült ki a Republikon Intézet októberi pártpreferencia-kutatásából, amit a Telex ismertet.

Egy hónappal ezelőtthöz képest ugyan csak 1 százalékponttal, de tovább nőtt a bizonytalanok aránya,

októberben minden harmadik választó (33 százalék) mondta magáról, hogy nincs pártja.

Az elmúlt egy évben még soha ilyen sok bizonytalan nem volt a Republikon havi méréseiben, és augusztushoz képest már 5 százalékponttal nőtt az arányuk. A jövő júniusi európai parlamenti választás egyik nagy kérdése lehet, hogy melyik párt tudja mozgósítani ezt a szavazói réteget.

Változott a pártok támogatottsága is

Megtorpant a Fidesz hónapok óta tartó népszerűségcsökkentése. Sőt, a pártválasztók körében Orbánék hibahatáron belül – 1 százalékponttal – még erősödtek is. Egy év alatt összességében 5 százalékponttal csökkent Fidesz támogatottsága a pártválasztók között, míg a teljes népességen belül 6 százalékkal kevesebben szavaznának ma a kormánypártra, mint 2022 októberében.

A DK támogatottsága a Republikon Intézet felméréseiben hónapok óta stagnál: októberben is 12, illetve 18 százalékon áll a teljes népesség és a pártválasztók között. Ma ugyanott áll a párt népszerűsége a Republikon felmérése szerint, mint tavaly ilyenkor.

Három hónapja nem változott a Mi Hazánk Mozgalom támogatottsága sem a Republikon méréseiben, Toroczkai Lászlóék már stabilan tartják a harmadik helyüket a pártok rangsorában. A teljes népesség körében 7, a pártválasztók között pedig továbbra is 10 százalékon áll a Mi Hazánk.

Féléves mélypontra került októberben a Momentum: legutóbb áprilisban mérték ilyen alacsonyra a párt népszerűségét. Szeptemberhez képest hibahatáron belüli mértékben – 1-1 százalékponttal – csökkent a Momentum támogatottsága a teljes népesség (5 százalék) és a pártválasztók körében (7 százalék) is.

A Republikon felmérései alapján a Magyar Kétfarkú Kutya Párt szeptemberben már utolérte a Momentumot, de októberben nem tudta megelőzni. Támogatottságuk hibahatáron belüli mértékben, 1-1 százalékponttal csökkent, de már fél éve a parlamenti küszöb feletti. Ha tudják tartani ezt a szintet, és képesek mozgósítani a szavazóikat, egy EP-mandátum összejöhet jövő júniusban.

Az LMP az egyetlen ellenzéki párt, amely a felmérés szerint erősödni tudott az elmúlt egy hónapban. Ungár Péterék októberben ismét elérték az 5 százalékos parlamenti küszöböt, míg a teljes népesség körében 3 százalékponton áll a zöldpárt.

Ugyancsak a parlamenti küszöb felett mérték az MSZP-t októberben. A szocialisták egy évvel korábban még 8 százalékponton álltak a Republikon kutatásában a pártválasztók körében, de támogatottságuk augusztusban beesett 4 százalékra is. A teljes népesség 3 százaléka szavazna az MSZP-re.

Nem jutna önállóan a parlamentbe egy mostani választáson a Jobbik-Konzervatívok és a Párbeszéd-Zöldek sem, a felmérésben egyik párt sem tudott egy tapodtat sem elmozdulni szeptemberhez képest. A teljes népesség körében a Jobbik 2, a Párbeszéd 1, míg a pártválasztók között előbbi 3, utóbbi 2 százalékponton áll.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Isza Ferenc / AFP)

A magyar állatállomány védelme érdekében a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) elrendelte a Magyarországra szállított szarvasmarhák vizsgálatát, ugyanis Hollandiában, Németországban és Belgiumban is megjelent a kéknyelv-betegség, amely a kérődző állatokat támadja meg – közölte a Nébih a honlapján.

Az EUB 2020. decemberében megállapította, hogy a magyar menekültügyi szabályok több tekintetben összeegyeztethetetlenek az uniós joggal. Ha a kabinet nem lenne hajlandó kifizetni a megítélt bírságot, az összeget levonják az országnak járó uniós támogatásból – írja a Népszava.