A rendőrség új módszerrel ellenőrzi az autósokat: rengeteg büntetést szabnak így ki

Az autósok erre általában nem is számítanak, így a legkönnyebb tetten érni a szabálytalankodókat.

2024. október 24., 17:59

Szerző:

Életveszélyes helyzeteket is előidézhet, ha az autósok nem tartják be a közúti közlekedés szabályait, így a rendőrség rendszeresen ellenőrzi őket. Ezúttal egy új módszert is bevetettek – írta meg a Totalcar.

Az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) országszerte több veszélyes útszakaszon is megfigyeli a forgalmat, és számos traffipaxot is kihelyeztek annak érdekében, hogy azonnal kiszűrhessék például a gyorshajtókat, akiket azonnal meg is büntetnek.

Mint arról a 168.hu is beszámolt, a rendőrség az elmúlt hetekben is többször végzett fokozott közúti ellenőrzéseket. Az egyik akció keretében a passzív biztonsági eszközök használata került előtérbe: a biztonsági öv mellett arra is kíváncsi volt a hatóság, hogy a gyermeküléseket megfelelően helyezték-e el, illetve a motorkerékpárral közlekedők használnak-e bukósisakot.

Szeptember végén, egy másik akció során a kiemelt útszakaszokon, különösen a vasúti átjárók környékén figyelték meg a forgalmat, és amennyiben szabálytalanságot tapasztaltak, büntetéseket is kiszabtak. Indokolt esetben nemcsak az autósokat, hanem a gyalogosokat is megállították. Mindkét akciót a nemzetközi ellenőrzések keretében hajtották végre.

Természetesen az intézkedések folyamatosak, és most már egy új eszközt is bevetnek a hatékonyabb ellenőrzés érdekében.

Az autósok erre biztosan nem számítanak

A sebességmérő kamerákra ugyan táblák is figyelmeztetnek, de a rendőrök esetenként új helyszíneken is végeznek méréseket a mobil traffipaxokkal, elsősorban azért, hogy a gyorshajtókat kiszűrjék. Ez egy meglehetősen hatékony módszer, ugyanis mire a sofőrök észreveszik a hatóságok gépjárműveit, már sikerült bemérni a sebességüket, így a büntetést nem úszhatják meg.

Sok autós egy rendőrautó láttán betartja a szabályokat, ám amennyiben nincs ilyen a környéken, nem fektet nagy hangsúlyt bizonyos területekre. Éppen ezért a hatóságok úgy vélik, az észrevétlenség sokat segíthet abban, hogy kiderüljön, ki követ el mulasztást.

Újdonságként mostantól már drónokat is bevetnek az ellenőrzések során, így a forgalmat már a levegőből is meg tudják figyelni. A közlekedők mindebből semmit sem vesznek észre, a rendőrök pedig értékes információkkal gazdagodnak. A módszer rendkívül hatékonynak bizonyul, legutóbb a Veszprém vármegyei rendőrök vetették be. Minderről egy videófelvételt is megosztottak:

Mint arról tájékoztattak, október 18-án ellenőrizték az autósokat a 77-es és a 8-as számú főút kereszteződésében. A drón segítségével rögzítették, hogy több autós a tilos jelzés ellenére is behajtott a kereszteződésbe. Őket a hatóságok azonnal megállították, a forgalomból kivonták őket, és intézkedtek velük szemben. Az akcióval elsősorban az volt a cél, hogy megakadályozzák a veszélyes helyzetek kialakulását, valamint hogy szankcionálják a szabálysértéseket.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Pixabay)

16:38

Miután  a 21 Kutatóközpont és a Publicus is enyhe Tisza előnyt mért a legfrissebb kutatásában, várható volt, hogy a kormányzati oldal közvélemény-kutatói is megszólalnak. Az eredmény borítékolható: Nézőpont Intézet szerint a Fidesz vezet, nem is kicsit.